Gdzie zjeść pyszną zupę we Wrocławiu? [ADRESY, CENY]

Remigiusz Biały
Remigiusz Biały
We Wrocławiu powstają bary i jadłodajnie, których całe menu wypełniają... zupy. Dania te cieszą się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na cenę. Coraz więcej osób w każdym wieku docenia ten posiłek za wartościowy skład, smak i - co ważne zimą - właściwości rozgrzewające. Sprawdziliśmy, gdzie wrocławianie lubią jadać zupy i bardzo je chwalą. Czytajcie poniżej.
We Wrocławiu powstają bary i jadłodajnie, których całe menu wypełniają... zupy. Dania te cieszą się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na cenę. Coraz więcej osób w każdym wieku docenia ten posiłek za wartościowy skład, smak i - co ważne zimą - właściwości rozgrzewające. Sprawdziliśmy, gdzie wrocławianie lubią jadać zupy i bardzo je chwalą. Czytajcie poniżej. Mikołaj Nowacki/archiwum Polska Press
We Wrocławiu powstają bary i jadłodajnie, których całe menu wypełniają... zupy. Dania te cieszą się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na cenę. Coraz więcej osób w każdym wieku docenia ten posiłek za wartościowy skład, smak i - co ważne zimą - właściwości rozgrzewające. Sprawdziliśmy, gdzie wrocławianie lubią jadać zupy i bardzo je chwalą.

Zupy to jedno z najpopularniejszy dań w Polsce. Jada się je, jako pierwsze danie obiadu, albo jako samodzielny posiłek. We Wrocławiu można zupy zjeść w niemal każdym barze, restauracji czy jadłodajni. Powstaje też coraz więcej miejsc, gdzie gotuje i sprzedaje się wyłącznie zupy. Wybór rodzajów zup jest ogromny, bo możemy spróbować tam zarówno "babcinych" specjałów, zup ze wszystkich zakątków świata, czy autorskich, stanowiących często "specjalność zakładu".
.
Ponoć zupy gotowali już neandertalczycy. Najstarsze naczynie do zupy odkryto u wybrzeży Morza Śródziemnego - szacuje się, że może mieć nawet 5 tysięcy lat. Nie ulega wątpliwości, że zupa w Polsce ma bardzo ugruntowaną pozycje w kulturze kulinarnej. Jedną z większych w Europie i na świecie.

Tradycyjne zupy, które od pokoleń cieszą podniebienia Polaków to:

  • rosół,
  • zrobiona z niego dzień później pomidorowa,
  • barszcz biały
  • żurek
  • krupnik
  • ogórkowa,
  • barszcz czerwony
  • kalafiorowa,
  • flaki,
  • grochówka,
  • fasolowa,
  • chłodnik litewski
  • grzybowa,
  • gulaszowa,
  • jarzynowa,
  • rybna.

Którą lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze komentarze!

Zobaczcie, gdzie zjeść pyszną zupę:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 12 elementów

Poprzednia najniższa cena: 49,99 zł119,99 zł49,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 7 elementów

Poprzednia najniższa cena: 29,99 zł69,99 zł29,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
JAN
A ja właśnie zrobiłem kapuśniak z białej kapusty na żeberkach. I nie pójdę do żadnej knajpy
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie