TŁUSTY CZWARTEK 2016. PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Tłusty Czwartek już 4 lutego. Typowymi na tę okazję słodkościami są pączki i oczywiście faworki, zwane też inaczej chrustem. Zarówno faworki, jak i pączki są bardzo kaloryczne. Ale wyobrażacie sobie, jak smakowałby bez nich Tłusty Czwartek?
Poniżej znajdziecie przepisy na faworki. Zachęcamy do przetestowania w kuchni.
FAWORKI. PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Faworki tradycyjne. Przepis
Faworki tradycyjne. Składniki
3 łyżki gęstej śmietany 18%
255 g (1,5 szklanki) mąki
3 żółtka
50 g masła
½ opakowania proszku do pieczenia (lub mniej) (ok. 8 g)
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki tradycyjne. Sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki o wymiarach 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka.
W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, a gdy będzie wystarczająco gorący, wrzucić kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że ma dobrą temperaturę.
Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk od razu do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem – najlepiej nasypać cukier puder do niewielkiego sitka i potrząsać sitkiem nad ciastkami.
Faworki cioci Stelli. Przepis
Faworki cioci Stelli. Składniki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, stopionego
200 ml crème fraîche
3 łyżki cukru
4 jajka
1 łyżeczka rumu
1 szczypta soli
mąka
olej do głębokiego smażenia
Faworki cioci Stelli. Sposób przygotowania
W dużej misce lub w robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki. Ciasto powinno być gładkie. W dalszym ciągu miksować, stopniowo dodając mąkę, w końcu ciasto powinno zacząć odchodzić od ścianek miski i uformuje kulę. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 5 mm. Pokroić w różne kształty, każdy kawałek naciąć jeszcze w co najmniej 1 lub 2 miejscach - dzięki temu faworki będą lżejsze.
Olej rozgrzać we frytownicy lub w dużym rondlu na dużym ogniu. Wrzucać faworki partiami i smażyć, aż będą złociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.
Chrust. Przepis
Chrust. Składniki
600 g mąki pszennej, przesianej
łyżka cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu 96%
1 kg smalcu do smażenia (opcjonalnie 1 litr oleju)
przesiany cukier puder do posypania
3 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy
Chrust. Sposób przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i masło, rozdrobnić całość palcami. Wbić jajka, dodać śmietanę i spirytus i energicznie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przemielić przez maszynkę do mięsa - w ten sposób je napowietrzymy i faworki będą bardzo kruche.
Ciasto ponownie delikatnie zagnieść i cienko rozwałkować, posypywać mąką żeby się nie kleiło. Radełkiem pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie na około 2 cm i przewlec jeden koniec przez to nacięcie. W rondelku rozpuścić smalec (opcjonalnie rozgrzać olej).
Kłaść faworki na bardzo gorący tłuszcz i wyciągać łyżką cedzakową po zrumienieniu się. Wyciągnięty chrust grubo posypać cukrem pudrem.
Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Przepis
Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Składniki
75 dag mąki
15 dag cukru pudru
10 dag masła
12 żółtek
niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olejek arakowy
wisienki z konfitury (do róż karnawałowych)
1 kg smalcu do smażenia
cukier waniliowy i cukier puder do posypania
Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Sposób przygotowania
Drewnianą łyżką wymieszać miękkie masło, żółtka, cukier puder, sól, aromat i spirytus. Mieszając, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ok. 15 min raz po raz zbijać je wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Ubite ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i przez 1-3 godz. trzymać w chłodzie. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska tak, by powstał faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawać kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, a środki posmarować białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na kolor jasnozłoty. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć wisienkę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków i róż przesiewanym przez sitko cukrem pudrem.
Faworki trydenckie. Przepis
Faworki trydenckie. Składniki
50 dag maki pszennej
1 szklanka mleka
10 dag cukru
2 jajka
25 ml mocnej wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)
5 dag smalcu
2 łyżki oleju
1 proszek do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
do smażenia faworków: 3 kostki smalcu lub 2 szklanki oleju rzepakowego
do dekoracji: cukier puder
Faworki trydenckie. Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm.
Nacinamy pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?