Europa na Widelcu we Wrocławiu. Tych dań spróbujemy w tym roku (PROGRAM IMPREZY)

Redakcja
Za nieco ponad tydzień rusza kulinarne święto Wrocławia. Podczas dziewiątej edycji festiwalu Europa na Widelcu będzie można spróbować potraw z 18 różnych kuchni europejskich.

"Europa na widelcu 2017" to wielkie kulinarne święto Wrocławia, które w tym roku rozpocznie się 31 maja i potrwa do 4 czerwca. W tym czasie będzie można spróbować przysmaków z całej Europy. Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz, Piotr Bikont i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

- 4 czerwca to wyjątkowa data, w tym dniu świętujemy rocznicę wolnych wyborów. Zanim dzień 4 czerwca został świętem państwowym postanowiliśmy, że będziemy świętować we Wrocławiu. Jak świętować, to przy stole, stąd pomysł na biesiadę "Europa na widelcu" - powiedział na konferencji prasowej poświęconej kulinarnemu festiwalowi prezydent Rafał Dutkiewicz.

Robert Makłowicz powiedział, że podczas tegorocznej edycji festiwalu będzie można spróbować przysmaków z kilkunastu europejskich kuchni. - Niektóre z nich będą naprawdę wyszukane - zachwalał Makłowicz. I dodał, że w tym roku po raz pierwszy przy wszystkich potrawach będą wymienione składniki, które mogą uczulać. Tradycyjnie już promowane na festiwalu będą truskawki i szparagi z regionalnych upraw.

Tegoroczna edycja "Europy na widelcu" rozpocznie się w środę 31 maja jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym samym dniu rozpoczną się także targi książek kulinarnych organizowane w Tajnych Kompletach. W klubie Proza odbędą się spotkania autorskie, m.in. z Robertem Makłowiczem.

W piątek, 2 czerwca we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów o tematyce kulinarnej. W programie, m.in. "Charlie i fabryka czekolady", "Slow Food Story", czy "Uczta Babette".

Najważniejszy dzień festiwalu to sobota, 3 czerwca.

Sobota 3 czerwca to główny dzień festiwalu. W tym dniu zostaną zaprezentowane kulinarne hity z całej Europy. Szefowie wrocławskich kuchni zaprezentują 18 charakterystycznych dań. Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować, m.in. mostka cielęcego nadziewanego mięsem i jarzynami, wołowinę w piwie po flamandzku, zupę cebulową, szarpaną baraninę marynowaną w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierożki z bryndzą.

Porcje degustacyjne będzie można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej cegiełkę. Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki - 5 zł. Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra.

W sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów.

Europa na widelcu - sobota 3 czerwca

  • 12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
  • 12.15 Parada kucharzy
  • 12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
  • 12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
  • 12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
  • 12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
  • 14.00 Konkurs dla publiczności
  • 14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
  • 14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
  • 14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
  • 16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
  • 16.30 Konkurs dla publiczności
  • 16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru 100 Mostów ugotują danie na bazie piwa
  • 17.00 Konkurs dla publiczności
  • 17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
  • 17.30 Konkurs dla publiczności
  • 17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
  • 18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
  • 18.30 Konkurs dla publiczności
  • 18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
  • 19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
  • 19.15 Tort „Europy na widelcu”
  • 20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
  • 22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
almac
Żurek też jest bardzo dobry. Żórku niestety nie znam. Ogórek kwaszony? A nie przypadkiem kiszony (tak jak kapusta kiszona)? Dla mnie określenia kwaszony ogórek/kwaszona kapusta brzmią jak podróbki (takie niedorobione) kiszonych ogórków/kiszonej kapusty :)
G
Gość
Guzik wiesz o kuchni włoskiej, o polskiej z resztą też niewiele, zwłaszcza o jej medycznych skutkach. Pogadaj z dobrymi lekarzami (kardiolodzy, gastrolodzy na początek).
O
On
Kuchnia włoska? Wynikająca z biedy, braku produktów, bogata w węglowodany, nic złożonego, nic zbilansowanego. Jesteś kolejnym eko, vege zjebem, który studiuje prawo i trenuje crossfit? Wiesz czym są tłuszcze? Wiesz jaka jest ich rola w organizmie? Nie, No skąd. Jesteś kolejnym upośledzonym fajerem, który powiela szablony. Polska kuchnia jest bardzo bogata w smaki, jest w pewnym stopniu zbilansowana, z pewnością bardziej jak włoska, która opiera się na prostych tłuszczach trans i węglowodanach. Ale zapomniałem, ze byłeś raz we Włoszech przez okres tygodnia i na balkonie stały dwie siaty ze słoikami pudliszek. Doceń i poznaj swoje, a potem chwal cudze. Jak zresz kiełbasę za 4 złote za kg z podrzędnej sieci handlowej, to nie mam z kim dyskutować.
G
Gość
jw.
P
Pierdluidźi zasmarconi
Polska kuchnia wzorem niemieckiej sąsiadki jest ciężka, tłusta i niezdrowa. nic dziwnego, że tyle tu nowotworów, zwłaszcza jelita grubego czy chorób układu krążenia
l
lusia
Niech francuzi jedzą te swoje ślimaki i żaby ,mi wystarczy polska kuchnia.Flaczki,żórek pirogi,ogóreczek kwaszony barszczyk z uszkami itd,itd.Pychota, tak że niech się schowa cała unia,oni tylko wszystko niszczą łącznie z kulturą państwa gdzie wtykają swoje paluchy.
c
ccc
A od g 23-6 zaprasza koło śmietnika przy szewskiej szpetyna z koła POmylonych na osmiorniczki gość specjalny radek zdradek i bulllll herbu bigos
S
Statystyczny Kowalski
Nazwa festiwalu jest bardzo adekwatna. Bo cena małej plastikowej miseczki z lecho będzie kosztować około 25 złotych, kawałek wędliny podobne z nasłonecznionych stoków Prowansji tylko 17 zlotych. Za zakupy wielkości dużej torby z McDonalds trzeba będzie schudnąć ponad 150 zlotych. Smak? To już zostawiam każdemu do indywidualnej oceny. Ale ceny z pewnością będą równie wyszukane i europejskie. Zdecydowanie nie na nasze kieszenie. Nasze, statystyczne. Oczywiście cała armia odmieńców na kolejnym, drugim roku, pseudointelektualistów, artystów i całej masy ludzi zajmujących się bliżej nieokreślonymi zajęciami będzie mówić, ze ceny są jak najbardziej Ok. A pewnie, ze tak. Trzy godziny na festiwalu, kilkanaście fotek na insta, czy inne social media, a potem dwa tygodnie będą jechać na zupkach chińskich z biedy. No ale tego nie sfotografują.
Festiwal na plus, ale ceny chyba dla rodowitych obywateli, czyli Niemców. Choć z wieloma miałem możliwość rozmawiać i nawet oni kręcili nosem, ze drogo. Myśle, ze warto przemyśleć pare spraw.
s
szyderca
Trzeba skorygować nazwę - ,, Francja na widelcu ''. W końcu to Polacy uczyli ich jeść tym narzędziem. Jako honorowi goście powinni być zaproszeni ministrowie Jaki i Waszczykowski.
Dodaj ogłoszenie