Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu we Wrocławiu. Tych dań spróbujemy w tym roku (PROGRAM IMPREZY)

Redakcja
Za nieco ponad tydzień rusza kulinarne święto Wrocławia. Podczas dziewiątej edycji festiwalu Europa na Widelcu będzie można spróbować potraw z 18 różnych kuchni europejskich.

"Europa na widelcu 2017" to wielkie kulinarne święto Wrocławia, które w tym roku rozpocznie się 31 maja i potrwa do 4 czerwca. W tym czasie będzie można spróbować przysmaków z całej Europy. Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz, Piotr Bikont i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

- 4 czerwca to wyjątkowa data, w tym dniu świętujemy rocznicę wolnych wyborów. Zanim dzień 4 czerwca został świętem państwowym postanowiliśmy, że będziemy świętować we Wrocławiu. Jak świętować, to przy stole, stąd pomysł na biesiadę "Europa na widelcu" - powiedział na konferencji prasowej poświęconej kulinarnemu festiwalowi prezydent Rafał Dutkiewicz.

Robert Makłowicz powiedział, że podczas tegorocznej edycji festiwalu będzie można spróbować przysmaków z kilkunastu europejskich kuchni. - Niektóre z nich będą naprawdę wyszukane - zachwalał Makłowicz. I dodał, że w tym roku po raz pierwszy przy wszystkich potrawach będą wymienione składniki, które mogą uczulać. Tradycyjnie już promowane na festiwalu będą truskawki i szparagi z regionalnych upraw.

Tegoroczna edycja "Europy na widelcu" rozpocznie się w środę 31 maja jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym samym dniu rozpoczną się także targi książek kulinarnych organizowane w Tajnych Kompletach. W klubie Proza odbędą się spotkania autorskie, m.in. z Robertem Makłowiczem.

W piątek, 2 czerwca we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów o tematyce kulinarnej. W programie, m.in. "Charlie i fabryka czekolady", "Slow Food Story", czy "Uczta Babette".

Najważniejszy dzień festiwalu to sobota, 3 czerwca.

Sobota 3 czerwca to główny dzień festiwalu. W tym dniu zostaną zaprezentowane kulinarne hity z całej Europy. Szefowie wrocławskich kuchni zaprezentują 18 charakterystycznych dań. Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować, m.in. mostka cielęcego nadziewanego mięsem i jarzynami, wołowinę w piwie po flamandzku, zupę cebulową, szarpaną baraninę marynowaną w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierożki z bryndzą.

Porcje degustacyjne będzie można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej cegiełkę. Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki - 5 zł. Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra.

W sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów.

Europa na widelcu - sobota 3 czerwca

  • 12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
  • 12.15 Parada kucharzy
  • 12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
  • 12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
  • 12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
  • 12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
  • 14.00 Konkurs dla publiczności
  • 14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
  • 14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
  • 14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
  • 16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
  • 16.30 Konkurs dla publiczności
  • 16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru 100 Mostów ugotują danie na bazie piwa
  • 17.00 Konkurs dla publiczności
  • 17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
  • 17.30 Konkurs dla publiczności
  • 17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
  • 18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
  • 18.30 Konkurs dla publiczności
  • 18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
  • 19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
  • 19.15 Tort „Europy na widelcu”
  • 20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
  • 22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska