Europa na Widelcu we Wrocławiu. Tych dań spróbujemy w tym roku (PROGRAM IMPREZY)

Redakcja
Za nieco ponad tydzień rusza kulinarne święto Wrocławia. Podczas dziewiątej edycji festiwalu Europa na Widelcu będzie można spróbować potraw z 18 różnych kuchni europejskich.

"Europa na widelcu 2017" to wielkie kulinarne święto Wrocławia, które w tym roku rozpocznie się 31 maja i potrwa do 4 czerwca. W tym czasie będzie można spróbować przysmaków z całej Europy. Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz, Piotr Bikont i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

- 4 czerwca to wyjątkowa data, w tym dniu świętujemy rocznicę wolnych wyborów. Zanim dzień 4 czerwca został świętem państwowym postanowiliśmy, że będziemy świętować we Wrocławiu. Jak świętować, to przy stole, stąd pomysł na biesiadę "Europa na widelcu" - powiedział na konferencji prasowej poświęconej kulinarnemu festiwalowi prezydent Rafał Dutkiewicz.

Robert Makłowicz powiedział, że podczas tegorocznej edycji festiwalu będzie można spróbować przysmaków z kilkunastu europejskich kuchni. - Niektóre z nich będą naprawdę wyszukane - zachwalał Makłowicz. I dodał, że w tym roku po raz pierwszy przy wszystkich potrawach będą wymienione składniki, które mogą uczulać. Tradycyjnie już promowane na festiwalu będą truskawki i szparagi z regionalnych upraw.

Tegoroczna edycja "Europy na widelcu" rozpocznie się w środę 31 maja jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym samym dniu rozpoczną się także targi książek kulinarnych organizowane w Tajnych Kompletach. W klubie Proza odbędą się spotkania autorskie, m.in. z Robertem Makłowiczem.

W piątek, 2 czerwca we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów o tematyce kulinarnej. W programie, m.in. "Charlie i fabryka czekolady", "Slow Food Story", czy "Uczta Babette".

Najważniejszy dzień festiwalu to sobota, 3 czerwca.

Sobota 3 czerwca to główny dzień festiwalu. W tym dniu zostaną zaprezentowane kulinarne hity z całej Europy. Szefowie wrocławskich kuchni zaprezentują 18 charakterystycznych dań. Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować, m.in. mostka cielęcego nadziewanego mięsem i jarzynami, wołowinę w piwie po flamandzku, zupę cebulową, szarpaną baraninę marynowaną w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierożki z bryndzą.

Porcje degustacyjne będzie można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej cegiełkę. Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki - 5 zł. Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra.

W sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów.

Europa na widelcu - sobota 3 czerwca

  • 12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
  • 12.15 Parada kucharzy
  • 12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
  • 12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
  • 12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
  • 12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
  • 14.00 Konkurs dla publiczności
  • 14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
  • 14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
  • 14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
  • 16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
  • 16.30 Konkurs dla publiczności
  • 16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru 100 Mostów ugotują danie na bazie piwa
  • 17.00 Konkurs dla publiczności
  • 17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
  • 17.30 Konkurs dla publiczności
  • 17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
  • 18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
  • 18.30 Konkurs dla publiczności
  • 18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
  • 19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
  • 19.15 Tort „Europy na widelcu”
  • 20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
  • 22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

Wideo

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
almac

Żurek też jest bardzo dobry. Żórku niestety nie znam. Ogórek kwaszony? A nie przypadkiem kiszony (tak jak kapusta kiszona)? Dla mnie określenia kwaszony ogórek/kwaszona kapusta brzmią jak podróbki (takie niedorobione) kiszonych ogórków/kiszonej kapusty :)

G
Gość

Guzik wiesz o kuchni włoskiej, o polskiej z resztą też niewiele, zwłaszcza o jej medycznych skutkach. Pogadaj z dobrymi lekarzami (kardiolodzy, gastrolodzy na początek).

O
On

Kuchnia włoska? Wynikająca z biedy, braku produktów, bogata w węglowodany, nic złożonego, nic zbilansowanego. Jesteś kolejnym eko, vege zjebem, który studiuje prawo i trenuje crossfit? Wiesz czym są tłuszcze? Wiesz jaka jest ich rola w organizmie? Nie, No skąd. Jesteś kolejnym upośledzonym fajerem, który powiela szablony. Polska kuchnia jest bardzo bogata w smaki, jest w pewnym stopniu zbilansowana, z pewnością bardziej jak włoska, która opiera się na prostych tłuszczach trans i węglowodanach. Ale zapomniałem, ze byłeś raz we Włoszech przez okres tygodnia i na balkonie stały dwie siaty ze słoikami pudliszek. Doceń i poznaj swoje, a potem chwal cudze. Jak zresz kiełbasę za 4 złote za kg z podrzędnej sieci handlowej, to nie mam z kim dyskutować.

G
Gość

jw.

P
Pierdluidźi zasmarconi

Polska kuchnia wzorem niemieckiej sąsiadki jest ciężka, tłusta i niezdrowa. nic dziwnego, że tyle tu nowotworów, zwłaszcza jelita grubego czy chorób układu krążenia

l
lusia

Niech francuzi jedzą te swoje ślimaki i żaby ,mi wystarczy polska kuchnia.Flaczki,żórek pirogi,ogóreczek kwaszony barszczyk z uszkami itd,itd.Pychota, tak że niech się schowa cała unia,oni tylko wszystko niszczą łącznie z kulturą państwa gdzie wtykają swoje paluchy.

c
ccc

A od g 23-6 zaprasza koło śmietnika przy szewskiej szpetyna z koła POmylonych na osmiorniczki gość specjalny radek zdradek i bulllll herbu bigos

S
Statystyczny Kowalski

Nazwa festiwalu jest bardzo adekwatna. Bo cena małej plastikowej miseczki z lecho będzie kosztować około 25 złotych, kawałek wędliny podobne z nasłonecznionych stoków Prowansji tylko 17 zlotych. Za zakupy wielkości dużej torby z McDonalds trzeba będzie schudnąć ponad 150 zlotych. Smak? To już zostawiam każdemu do indywidualnej oceny. Ale ceny z pewnością będą równie wyszukane i europejskie. Zdecydowanie nie na nasze kieszenie. Nasze, statystyczne. Oczywiście cała armia odmieńców na kolejnym, drugim roku, pseudointelektualistów, artystów i całej masy ludzi zajmujących się bliżej nieokreślonymi zajęciami będzie mówić, ze ceny są jak najbardziej Ok. A pewnie, ze tak. Trzy godziny na festiwalu, kilkanaście fotek na insta, czy inne social media, a potem dwa tygodnie będą jechać na zupkach chińskich z biedy. No ale tego nie sfotografują.
Festiwal na plus, ale ceny chyba dla rodowitych obywateli, czyli Niemców. Choć z wieloma miałem możliwość rozmawiać i nawet oni kręcili nosem, ze drogo. Myśle, ze warto przemyśleć pare spraw.

s
szyderca

Trzeba skorygować nazwę - ,, Francja na widelcu ''. W końcu to Polacy uczyli ich jeść tym narzędziem. Jako honorowi goście powinni być zaproszeni ministrowie Jaki i Waszczykowski.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3