Spis treści
Szukasz pomysłu na szybki deser do kawy? Zrób ekspresowe muffiny z malinami. Te pyszne owocowe babeczki robi się z kilku składników. Ich przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Potem wystarczy tylko poczekać aż się upieką. W tym czasie w całym domu rozniesie się piękny zapach waniliowego ciasta oraz słodkich malin. Muffiny smakują obłędnie i będą idealnie pasowały na deser po obiedzie. Możesz je także upiec dzień wcześniej i zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie. Na pewno będą zachwycone.
Muffiny z malinami – przepis na pyszne babeczki
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenia
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
150 g malin,
1,5 szklanki mąki pszennej,
4 jajka,
pół szklanki mleka,
¼ szklanki oleju,
opakowanie cukru wanilinowego,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Jak zrobić muffiny z malinami?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc mleko i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki.
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksowałam żółtka z cukrami, proszkiem do pieczenia, mąką, mlekiem i olejem.
Do masy z żółtkami dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam do połączenia składników.
Przygotowałam 12 foremek na muffinki. Do każdej foremki nałożyłam po kilka malin, a następnie dodałam ciasto.
Muffinki z malinami piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przestudzone babeczki z malinami możesz posypać cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?