MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe muffiny z malinami. Puszyste i pachnące wanilią. Wypróbuj prosty przepis na łatwe muffinki do kawy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Muffiny z malinami to ekspresowy deser do kawy i herbaty
Muffiny z malinami to ekspresowy deser do kawy i herbaty 123rf/Kate Smirnova/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto waniliowe i słodkie owoce to idealna propozycja na deser. Pyszne muffinki z malinami zrobisz w ekspresowym tempie i bez żadnego wysiłku. Wystarczy połączyć kilka składników. Muffiny z malinami wyrastają pulchne, puszyste i cudownie pachną, a jeszcze lepiej smakują. Zrób je na deser, do kawy lub na drugie śniadanie dla dzieci.

Spis treści

Szukasz pomysłu na szybki deser do kawy? Zrób ekspresowe muffiny z malinami. Te pyszne owocowe babeczki robi się z kilku składników. Ich przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Potem wystarczy tylko poczekać aż się upieką. W tym czasie w całym domu rozniesie się piękny zapach waniliowego ciasta oraz słodkich malin. Muffiny smakują obłędnie i będą idealnie pasowały na deser po obiedzie. Możesz je także upiec dzień wcześniej i zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie. Na pewno będą zachwycone.

Muffiny z malinami – przepis na pyszne babeczki

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenia

Porcja: 12 sztuk

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 150 g malin,

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 4 jajka,

  • pół szklanki mleka,

  • ¼ szklanki oleju,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • pół szklanki cukru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Jak zrobić muffiny z malinami?

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc mleko i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki.

  2. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.

  3. W osobnej misce zmiksowałam żółtka z cukrami, proszkiem do pieczenia, mąką, mlekiem i olejem.

  4. Do masy z żółtkami dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam do połączenia składników.

  5. Przygotowałam 12 foremek na muffinki. Do każdej foremki nałożyłam po kilka malin, a następnie dodałam ciasto.

  6. Muffinki z malinami piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  7. Przestudzone babeczki z malinami możesz posypać cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspresowe muffiny z malinami. Puszyste i pachnące wanilią. Wypróbuj prosty przepis na łatwe muffinki do kawy - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska