Dzień Wegetarian. 7 przepisów dla wegetarian i wegan. W tych potrawach nie ma nawet odrobiny mięsa - burger z buraków i bezmięsne burrito
Pieczone burgery z buraka i kaszy jaglanej
Przygotowanie:
1. kaszę ugotować według przepisu producenta (warto potrzymać ją trochę krócej, niż podaje producent, nie powinna być zbyt miękka)
2. buraki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach
3. obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek
4. nasiona słonecznika podprażyć na patelni do zrumienienia
Wszystkie składniki starannie wymieszać. Tak przygotowaną masę można spróbować i wedle uznania dodatkowo doprawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Celsjusza. Z przygotowanej masy ulepić kotlety dowolnej wielkości i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Burgery piec 20 minut, po czym obrócić je na drugą stronę i piec kolejne 20 minut.
Gotowe kotlety można podawać w bułce z ulubionymi sosami i warzywami, sprawdzą się również jako dodatek do makaronu, kaszy lub ziemniaków.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 10-12 kotletów.
Przepis znaleziony w Internecie.