Krajowy dzień czekolady obchodziliśmy już 12 kwietnia, dzisiaj wypada Światowy Dzień Czekolady, jednak to nie koniec! 4 września mamy w Polsce czekoladowe święto związane z rodzimą marką E. Wedel - jest więc wiele okazji do łasuchowania.
A wiecie, że czekolada jest zdrowsza niż mogłoby się wydawać? Działa przeciwzapalnie i poprawia samopoczucie - amerykańscy naukowcy opublikowali badanie, które potwierdza, że czekolada jest dobra! Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.
Która czekolada jest najlepsza?
Cóż... O gustach się nie dyskutuje, każdy z nas preferuje ją w innej postaci. Jednak za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Najwięcej zwolenników ma jednak czekolada mleczna, która jest pyszna nie tylko saute, ale również w połączeniu z różnorakimi bakaliami. Czekolada z całymi orzechami to majstersztyk i można się łatwo rozgrzeszyć za zjedzenie nawet całej tabliczki za jednym zamachem, bo orzechy to przecież samo zdrowie, prawda?
Biała czekolada i czekolada rubinowa - czy to faktycznie czekolada?
Biała czekolada wzbudza ogromne kontrowersje i dyskusje, ponieważ jest tak na prawdę ulepkiem cukru z dodatkiem kakao. Jednak zmysłowa kremowa konsystencja białej czekolady i jej smak ma wielu zwolenników.
Rubinowa czekolada - czym właściwie jest? Czekolada rubinowa jest gładka i kremowa. Konsystencja to coś pomiędzy czekoladą mleczną i białą. Do jej wyrobu użyto ziarno kakao pochodzące z kakaowców rosnących u Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii, z którego w wyniku określonego procesu przetwarzania produkuje się różową czekoladę.
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?