25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. Warto przy tej okazji sięgnąć po lokalne produkty, przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, spojrzeć na tradycje regionu, w którym mieszkamy. W województwie dolnośląskim zarejestrowanych jest ponad czterdzieści produktów tradycyjnych i regionalnych.
Większość z nich jest nam nieznana na co dzień, powinniśmy to zmienić. Miody, sery, mięsa i wędliny, tradycyjne dolnośląskie potrawy - pieczony pstrąg kłodzki, spytkowska gęś nadziewana naleśnikami, czarne gołąbki krużewnickie, pierogi ruskie z Chrząstawy - to tylko część tradycyjnych dolnośląskich produktów i potraw, których powinniśmy spróbować.
Uczcijmy Dzień Polskiej Żywności, poznajmy dolnośląskie produkty zapisane na liście produktów tradycyjnych i regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wideo
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!