Jego celem było przybliżenie mieszkańcom regionu tych smacznych i zdrowych dżemów, soków, serów czy idealnego haftu i pięknego rękodzieła.
Zwycięskim produktem z największą liczbą głosów (6840) w kategorii żywnościowej okazały się soki z Maciejowego Sadu, produkowane w Lutyni koło Wrocławia. Sok tłoczony jest na zimno, naturalnie mętny i pasteryzowany. Do jego wytworzenia używa się tylko owoców pochodzących z gospodarstwa należącego do właścicieli firmy.
Do soku nie jest dodawany żaden cukier, woda ani kon-serwanty. Zawiera tylko naturalnie występujące cukry, a wystarczającą metodą konserwacji jest pasteryzacja, czyli podgrzanie soku do odpowiedniej temperatury. Producenci wykorzystują system BAG-in-BOX zapewniający szczelne i długotrwałe przechowywanie soku.
Drugie miejsce w tej kategorii zajęły pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy.
Wyroby są pieczone na naturalnym miodzie i ozdabiane kolorowym lub białym lukrem.
Z kolei, wśród artykułów niespożywczych najlepsze okazały się karkonoskie tekstylia – Kora z Jeleniej Góry, otrzymując 5134 głosów.
Firma Kora to placówka produkcyjno-handlowa zajmująca się sprzedażą artykułów służących do dekoracji pomieszczeń. W ofercie firmy znajdziemy m.in.: kołdry, poduszki, firany i dodatki, obrusy, serwetki, pościel, ręczniki, koce, narzuty.
Drugie miejsce wywalczyła ręcznie malowana biżuteria z podwrocławskiego Smolca. W ofercie znajdziemy m.in. precjoza, różnorodne przedmioty dekoracyjne i użytkowe, stylistyką nawiązujące do tradycyjnych polskich wzorów ludowych.
W zakończonym plebiscycie „Dolnośląski Produkt 2014”, Czytelnicy „Gazety Wrocławskiej” wybrali najlepsze wyroby regionu.
W kategorii produktów żywnościowych wyróżniony został ser kozi łomnicki, który produkowany jest w pobliżu Jeleniej Góry.
Wszystkie produkty wytwarzane są w 100 procentach w zgodzie z naturą. Nie zawierają żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów.
W ofercie serów łomnickich znajdziemy między innymi sery długodojrzewające, w tym naturalny, z dodatkami lub z kozieradką. Produkty te są delikatne w smaku, choć różnią się w zależności od dodatków.
Z czasem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swoich młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.
Sery produkowane są zawsze z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw, wśród których największym powodzeniem cieszą się: kozieradka, lekko pikantna i aromatyczna czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka, rozmaryn, a także kminek, a nawet mięta.
Wśród specjalnych odmian sera łomnickiego znajdziemy na przykład: kozi blues, niedźwiednik czy śmielec.
W 2009 roku ser łomnicki z kozieradką zdobył I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, a w 2010 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Natomiast podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, sery łomnickie były podawane na unijnych stołach, promując polską kuchnię.
Natomiast w grupie produktów przemysłowych, w naszym redakcyjnym plebiscycie, na trzecim miejscu uplasował się Art-el. Firma znajdująca się w Dobkowie koło Świerzawy zajmuje się produkcją ceramiki artystycznej.
W ofercie przedsiębiorstwa znajdują się przedmioty wykonane z gliny, w tym: figurki (aniołki, zwierzaki i inne), kolczyki, lampiony, a także naczynia (kubki, filiżanki, miski, maselniczki, pojemniki na sól, cukierniczki i talerze). Piękne, ceramiczne wyroby są świetnym pomysłem na prezent.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?