Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka lub faworka w tłusty czwartek, jednak jak pokazują statystyki, w wielu domach to święto kończy się całkiem inaczej. Niektórzy nie potrafią się oprzeć kuszącym smakom i zajadają się pysznymi wypiekami. Ciekawostką jest, że według danych statystycznych Polacy spożywają około 7 tysięcy ton pączków w tym dniu, co przekłada się na imponującą liczbę około 100 milionów pączków. Oznacza to, że na jednego Polaka w tłusty czwartek przypada średnio 2,5 pączka!
Tłusty czwartek w czasach PRL-u
Nawet w czasach PRL-u przed cukierniami tworzyły się ogromne kolejki, czasem już na kilka godzin przed otwarciem. Ludzie z niecierpliwością oczekiwali na swoją porcję słodkich przysmaków. Dla tych, którzy nie przepadali za tradycyjnymi pączkami, w sklepach cukierniczych dostępne były także inne wypieki.
Zobaczcie zdjęcia!
Tradycyjny przepis na pączki z 1968 roku
Znaleźliśmy na jednym z blogów stary, rodzinny przepis na pączki, który gwarantuje, że będą rozpływać się w ustach! Zachęcamy do spróbowania:
Składniki:
1 kg mąki pszennej+ 1 łyżka
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru +1 łyżka
0,5 l mleka +3 łyżki
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu (dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
marmolada
olej do smażenia + smalec
cukier puder do obtaczania
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego), 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i drożdże - mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min). Żółtka i jajko, oraz cukier, szczypta soli, ucieramy mikserem na puszystą masę. Mleko grzejemy tak, żeby było ciepłe (nie gorące!), masło roztopimy i lekko studzimy.
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy, następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus, wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nie przeocz
Musisz to wiedzieć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?