MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Zobacz również

Biesiada Kabaretowa z gwiazdami. Świetna zabawa i mnóstwo humoru na Kadzielni [FOTO]

Biesiada Kabaretowa z gwiazdami. Świetna zabawa i mnóstwo humoru na Kadzielni [FOTO]

Galicyjski Piknik Kolejowy już 23 czerwca w Kasinie Wielkiej

Galicyjski Piknik Kolejowy już 23 czerwca w Kasinie Wielkiej

Polecamy

Cztery tysiące sportowców rozpoczyna olimpiadę młodzieży „Lubelskie 2024”

Cztery tysiące sportowców rozpoczyna olimpiadę młodzieży „Lubelskie 2024”

Znów świetna Kaczmarek, znacznie lepszy Fajdek! Dobre wyniki Polaków

Znów świetna Kaczmarek, znacznie lepszy Fajdek! Dobre wyniki Polaków

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?