Czym można zastąpić cukier? Sprawdź te zamienniki cukru! Ksylitol czy stewia? Znikający ze sklepowych półek cukier to nie koniec świata

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na liście zamienników cukru pojawia się stewia, jest to biała substancja słodząca, pochodząca z rośliny, dość intensywna, nie trzeba więc dodawać jej w dużych ilościach. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, wykorzystuje się ją nie tylko w branży spożywczej, ale także w kosmetyce. Wśród plusów wymienia się jej zawartość witamin i składników mineralnych. Suszone liście są bogate w węglowodany, białka oraz błonnik. Bak kaloryczności przemawia na korzyść diabetyków i osób na diecie. Wydawałoby się, że słodki preparat może szkodzić zębom, w praktyce nie ma żadnego wpływu na pojawienie się próchnicy.
Na liście zamienników cukru pojawia się stewia, jest to biała substancja słodząca, pochodząca z rośliny, dość intensywna, nie trzeba więc dodawać jej w dużych ilościach. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, wykorzystuje się ją nie tylko w branży spożywczej, ale także w kosmetyce. Wśród plusów wymienia się jej zawartość witamin i składników mineralnych. Suszone liście są bogate w węglowodany, białka oraz błonnik. Bak kaloryczności przemawia na korzyść diabetyków i osób na diecie. Wydawałoby się, że słodki preparat może szkodzić zębom, w praktyce nie ma żadnego wpływu na pojawienie się próchnicy. 123rf/pheelingsmedia
Udostępnij:
Czym zastąpić cukier? To pytanie zadaje sobie cała Polska, która goni za cukrem. Gdzieniegdzie ceny za paczkę sięgają prawie 10 zł, w sieci nawet więcej. Tymczasem to nie jedyny sposób na osłodzenie ulubionej kawy lub doprawienie ciasta. Paczki białych drobinek stały się towarem luksusowym, da się jednak bez niego żyć. Dietetycy powiedzą, że wyjdzie nam to na zdrowie, ale czasem słodycz życia jest nam potrzebna. Czy ten podstawowy produkt ma zamienniki? Tak, sięgnij po miód, owoce lub stewię!

Spis treści

Cukier znika ze sklepowych półek, eksperci uspokajają. Cukru nie zabraknie?

Jeszcze niedawno rodacy panicznie poszukiwali papieru toaletowego, dziś na tapecie jest cukier. Ci, którym udało się go znaleźć, do wózka pakowali kilkadziesiąt kilo towaru. Sytuacja spowodowała wprowadzenie limitów na jedną osobę. Sklepy obecnie świecą pustkami, a pracownicy zgodnie odpowiadają, że nie wiadomo, kiedy będą dostawy.

Wydaje się, że nastąpiły czasy cukrowego deficytu, producenci jednak uspokajają.

- W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi niepokoju, z jakim mamy w ostatnim czasie do czynienia na rynku sprzedaży cukru w Polsce, Nordzucker Polska zapewnia, że wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku – mówi Marcin Lechowski, prezes Nordzucker Polska.

Czym zastąpić cukier? Oto zamienniki cukru, które warto znać

Lato to okres, gdzie z sezonowych warzyw i owoców powstają przetwory. Wykorzystanie cukru jest do nich niezbędne. Do innych potraw możemy jednak śmiało dodać zamienniki. Nie trzeba organizować wycieczek do kilku marketów lub zamawiać paczek w sieci po astronomicznych cenach. Wystarczy sięgnąć po inne osładzacze.

Gdy pod ręką nie ma cukru, można sięgnąć po miód. Nie tylko będzie zdrowszy, ale w przypadku herbaty lub ciasta może dodać głębi aromatu. Podobnie działają syropy, które są intensywne w smaku. Produkty, które mamy w domu, nie tylko zastąpią deficytowy towar, ale są tańsze, wydajniejsze i zdrowsze.

Wśród zamienników, które wynagrodzą pustki w cukiernicy, można wymienić też:

  • ksylitol,
  • erytrytol,
  • cukier brązowy,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier trzcinowy,
  • cukier puder,
  • cukier żelujący,
  • słodkie owoce,
  • stewia,
  • aspartam.

Część z nich znajdziemy na półce ze słodzikami, część na dziale cukierniczym, niektóre widoczne są na bazarkach. Dostęp do tanich zamienników jest dziś nieograniczony. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, nie ma produktu idealnego, ale wiele stanowi odmianę w kuchni.

Czym różni się cukier wanilinowy od waniliowego?

Jednym z zamienników zwykłego cukru jest ten o waniliowym posmaku. Przez lata gospodynie nie zwracały uwagi na nazewnictwo cukru w małych saszetkach. Okazuje się, że ma to znaczenie. Prawdziwy cukier waniliowy różni się od tego wanilinowego. W praktyce oznacza to, że jeden posiada prawdziwy ekstrakt z wanilii, drugi ma syntetyczny. Jedna literka "n" wpływa nie tylko na jakość, ale i cenę. Za prawdziwy smak trzeba zapłacić więcej.

Brak cukru to nie koniec świata. Zobacz, jakich produktów użyć na co dzień!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Danfoss

Danfoss Click Raw 5115 (013G5115)

117,49 zł40,59 zł-65%
miejsce #2

Junkers

Junkers regulator CR 10 [7738110088]

395,00 zł216,90 zł-45%
miejsce #3

THERMOVAL

Thermoval Zestaw Grzewczy (Mata + Regulator) Kpl 170/1,0

459,83 zł285,00 zł-38%
miejsce #4

Kaisai

Kaisai KHX 9 kW Monoblok

34 440,00 zł22 490,00 zł-35%
miejsce #5

Dimplex

Dimplex Vfmi 40

4 234,89 zł3 290,00 zł-22%
miejsce #6

Immergas

Immergas Victrix EXA 24 KOMFORT 160 kocioł + zasobnik + sonda ...

8 649,00 zł7 824,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Rolnictwo w obliczu wyzwań

Materiał oryginalny: Czym można zastąpić cukier? Sprawdź te zamienniki cukru! Ksylitol czy stewia? Znikający ze sklepowych półek cukier to nie koniec świata - Strefa Agro

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
J.A.
Cukier można zastąpić miodem. Smacznie i zdrowo. W okolicach Słupska jest mnóstwo pasiek i pełno miodu, Osobiście polecam ten sposób słodzenia jeżeli ktoś musi.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie