Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zamiast mąki pszennej? Te zamienniki warto znać i mieć w swojej kuchni. Zobacz, co zrobić, gdy pod ręką nie ma mąki

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki, ciasto lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze!
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki, ciasto lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze! pixabay.com/NickyPe
Wydawałoby się, że mąka pszenna to składnik, bez którego żadna gospodyni nie poradzi sobie w kuchni. To właśnie ten rodzaj najczęściej znajdujemy w szafkach i na nim bazują polskie przepisy. Okazuje się, że klasyk ma swoje zamienniki, a placki lub naleśniki wyjdą równie smaczne. Zobacz, co zrobić, gdy skończy się mąka pszenna i czego z powodzeniem można użyć zamiast niej.

Spis treści

Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Mąka pszenna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z pszenicy. Kryje się w niej bogactwo witamin B, minerałów, kwasu foliowego, ale niestety jest też bogata w szkodliwy gluten i skrobię. Biała mąka nie sprawdzi się u osób na diecie lub nietolerujących wspomnianych składników. Większość Polaków z chęcią jednak sięga po wyroby na bazie tego rodzaju mąki.

Do czego używa się mąki pszennej? Te składniki ją zastąpią

Pizza, świeży chrupiący chlebek, makaron, pierogi, ciasto, omlet – kto z nas nie lubi tych potraw? Niektóre z kuchni polskiej, niektóre z włoskiej. Wszystkie smaczne i na bazie mąki pszennej. To, do czego konkretnie ona się nada, określa jej typ. Dana liczba odpowiada za ilość substancji mineralnych, zwanych też „popiołem”.

Tak więc typ 450 to tortowa, którą daje się do naleśników lub babeczek, typ 500 określa wrocławską, poznańską lub krupczatkę i sprawdzi się przy ciastach, sosach, kluskach, zaś wyższe typy są dobre do chlebów lub bułek.

Czasem w trakcie gotowania lub pieczenia okazuje się, że brakuje sypkiej bazy w postaci mąki. Co wtedy zrobić? Warto mieć pod ręką inne produkty, które zastąpią pszenny składnik. Mówi się też, że wszystkim znana biała mąka zapycha organizm i powoduje problemy trawienne, tym bardziej warto ją równoważyć z innymi rodzajami.

Zobacz, czym zastąpić mąkę pszenną: Te zamienniki warto mieć pod ręką

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska