CIASTO ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS 1. (owoce świeże lub z kompotu)
Ciasto ze śliwkami - składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 1 cukier wanilinowy
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki świeże lub z kompotu.
Ciasto ze śliwkami – przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wciąż ucierając. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce, ułożyć śliwki. Upiec w 180 stopniach na złoty kolor.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS 2. (drożdżowe)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - składniki:
- 35 dag mąki
- 3,5 dag drożdży
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 dag masła
- 2/3 szklanki mleka
- odrobina soli
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 30 dag śliwek węgierek
- cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania ciasta.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie żółtka dodać do reszty cukru i chwilę ucierać (tak, by kryształki cukru były jak najmniej wyczuwalne). Masło stopić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Resztę mąki wsypać do miski, dodać utarte z cukrem żółtka, resztę ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto, dodając stopione i ostudzone masło, tak długo, aż będzie odchodziło od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przełożyć do foremki (najlepiej 21x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć umyte i przepołowione śliwki. Ponownie przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS 3. (owoce świeże)
Placek ze śliwkami - składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- masło roślinne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1/2 kg śliwek.
Placek ze śliwkami – przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, żółtka, masło oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki. Na chwilę, aby się schłodziło. Gdy ciasto jest w lodówce, my ubijamy białka na sztywna pianę. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę do pieczenia, na to wykładamy śliwki pokrojone w ćwiartki oraz pianę z białek. Na koniec ścieramy drugą cześć ciasta na tarce o grubych oczkach. Pieczemy oko 45 minut w 180 stopniach.
A Wy jaki macie przepis na ciasto ze śliwkami? Wpisujecie je w komentarzach!
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: CIASTO ZE ŚLIWKAMI - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Zobacz też: Ciasto ze śliwkami - super przepis! [PLACEK ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS]
Ciasto ze śliwkami łatwe pyszne i puszyste według przepisu Weroniki
Ciasto ze śliwkami i pianką
Kolorowe ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami z kruszonką pulchne i pyszne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?