Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik na gorące dni (PRZEPISY)

red
Chłodnik to zupa idealna na gorące letnie dni. Jak twierdzą wytrawni kucharze, powinno się ją podawać, gdy na tworze jest minimum 20 stopni. Chłodnik idealnie syci i gasi pragnienie.

Chociaż nie ma jednoznacznego przepisu na chłodnik i tak naprawdę w różnych odmianach znaleźć może się wiele składników, to w Europie najbardziej znane są trzy rodzaje: chłodnik litewski (w Polsce najpopularniejszy), zupa gazpacho (z Hiszpanii) i bułgarski tarator.

Chłodnik litewski - przepis

Zupa podawana na zimno, a zrobiona na bazie botwiny i zsiadłego mleka bądź kwaśnej śmietany (obecnie dodaje się także maślankę, kefir lub jogurt). Dodatki są już sprawą indywidualną. W chłodniku litewski może się więc znaleźć ogórek, koperek, szyjki rakowe czy ugotowane na twardo jajka. Zdarza się też mieszanie tego z zakwasem na barszcz biały. Raczej nie dodaje się wywarów mięsnych ani rybnych.

Chłodnik gazpacho - przepis

Gazpacho robi się z surowych warzyw, octu oraz oliwy z oliwek. Potrawa wywodzi się z Andaluzji. Do rozdrobnienia składników używa się miksera. Do gazpacho można dodać jajka, szynkę czy orzechy. Najważniejsze są jednak świeże zmiksowane pomidory i papryka. Czasami dodaje się do tej zupy także ogórka i czosnku. Chłodnik hiszpański nie może się oby również bez chleba, który moczy się w gazpacho.

Chłodnik tarator - przepis

Ten bułgarski chłodnik przygotowuje się z jogurtu, wody, posiekanego ogórka, oleju, oliwy z oliwek, soli, koperku, oraz zmiażdżonego czosnku. Można również dodawać siekane orzechy. Czasami Bułgarzy zamiast kwaśnego mleka stosują ocet. Tarator robi się w bardzo prosty sposób - po prostu miksuje te wszystkie składniki i podaje na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska