Chociaż nie ma jednoznacznego przepisu na chłodnik i tak naprawdę w różnych odmianach znaleźć może się wiele składników, to w Europie najbardziej znane są trzy rodzaje: chłodnik litewski (w Polsce najpopularniejszy), zupa gazpacho (z Hiszpanii) i bułgarski tarator.
Chłodnik litewski - przepis
Zupa podawana na zimno, a zrobiona na bazie botwiny i zsiadłego mleka bądź kwaśnej śmietany (obecnie dodaje się także maślankę, kefir lub jogurt). Dodatki są już sprawą indywidualną. W chłodniku litewski może się więc znaleźć ogórek, koperek, szyjki rakowe czy ugotowane na twardo jajka. Zdarza się też mieszanie tego z zakwasem na barszcz biały. Raczej nie dodaje się wywarów mięsnych ani rybnych.
Chłodnik gazpacho - przepis
Gazpacho robi się z surowych warzyw, octu oraz oliwy z oliwek. Potrawa wywodzi się z Andaluzji. Do rozdrobnienia składników używa się miksera. Do gazpacho można dodać jajka, szynkę czy orzechy. Najważniejsze są jednak świeże zmiksowane pomidory i papryka. Czasami dodaje się do tej zupy także ogórka i czosnku. Chłodnik hiszpański nie może się oby również bez chleba, który moczy się w gazpacho.
Chłodnik tarator - przepis
Ten bułgarski chłodnik przygotowuje się z jogurtu, wody, posiekanego ogórka, oleju, oliwy z oliwek, soli, koperku, oraz zmiażdżonego czosnku. Można również dodawać siekane orzechy. Czasami Bułgarzy zamiast kwaśnego mleka stosują ocet. Tarator robi się w bardzo prosty sposób - po prostu miksuje te wszystkie składniki i podaje na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?