MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

Zobacz również

Mały koziołek w bagażniku rozgrzanego samochodu. Zwierzęcia nie udało się uratować

NOWE
Mały koziołek w bagażniku rozgrzanego samochodu. Zwierzęcia nie udało się uratować

Opolskie inwestuje w turystykę. Przyznano 700 tysięcy złotych dotacji

Opolskie inwestuje w turystykę. Przyznano 700 tysięcy złotych dotacji

Polecamy

Kina letnie w polskich miastach. Gdzie obejrzysz kinowe hity na świeżym powietrzu?

NOWE
Kina letnie w polskich miastach. Gdzie obejrzysz kinowe hity na świeżym powietrzu?

Magiera: Dzwonię do prezesa muzeum Śląska. Gol Nahuela musi tam być!

Magiera: Dzwonię do prezesa muzeum Śląska. Gol Nahuela musi tam być!

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół