W skrócie:
Jakie ciasto można zrobić z rabarbarem?
Sezon na rabarbar trwa cały maj i czerwiec. To pyszne warzywo można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych smakołyków Mam dla Ciebie przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. To wyśmienity i łatwy do przygotowania wypiek. Wystarczy zagnieść proste kruche ciasto, przygotować rabarbar i ubić bezę. Dodatkowo proponuję nieco pogotować rabarbar z gładkim dżemem np. żurawinowym. Dzięki temu będzie on miękki, czerwony i zyska jeszcze lepszy smak. Pamiętaj także o podpieczeniu spodu ciasta, by było idealnie kruche.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem i bezą.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
porcja na: blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwe
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła zimnego,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
beza:
- 5 białek,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
rabarbar:
- 500 g rabarbaru,
- 200 g dżemu malinowego, truskawkowego lub żurawinowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem i bezą?
- Na stolnicę lub deskę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto zrobić nieco wyższe boki z ciasta.
- Schowaj blaszkę z ciastem do lodówki.
- Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnuszka i dodaj dżem - jeśli twój dżem ma kawałki owoców, to najpierw go zmiksuj blenderem.
- Wstaw garnek z rabarbarem i dżemem na mały ogień i podgrzewaj ok. 10 minut.
- Gdy kawałki rabarbaru wystarczająco zmiękną, dodaj mąkę ziemniaczaną i pogotuj jeszcze minutę.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i wstaw blaszkę z kruchym ciastem. Podpiecz ciasto przez 15 minut.
- W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, zacznij ubijać bezę - najpierw ubijaj same białka, gdy zrobią się białe i gęstsze zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj, aż beza będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodaj wanilię i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze minutę.
- Na podpieczony spód ciasta wyłóż rabarbarową masę i przykryj całość bezą. Nie wygładzaj bezy, delikatnie wyłóż ją łyżką na rabarbar.
- Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko
- Najsmaczniejsze ciasta z rabarbarem. Poznaj 7 przepisów na wypieki, które są obłędne
- Wilgotna drożdżówka z rabarbarem na podwieczorek. Poznaj przepis na puszysty wypiek
- Tarta z rabarbarem. Przepis na najłatwiejsze ciasto na świecie poleca Plate By Kate
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?