Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1202 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!
Na śniadanie lub słodki podwieczorek podaję puszysty i dość uniwersalny omlet na maślance. Gwarantuję, że podany nie tylko na słodko zadowoli każdego smakosza....
Aromatyczna przyprawa pięciu smaków. Nie tylko do kuchni chińskiej. Zrobisz ją w domu
Klasyczna przyprawa pięciu smaków pochodzi z kuchni chińskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia pięciu podstawowych smaków, czyli słodkiego, gorzkiego,...
Najlepszy chłopski garnek z młodą kapustą. Ugotuj go na wiosenny obiad
Apetyczny chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to smaczne, sycące i łatwe do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością...
Niezawodne przepisy na dania z kefirem. Wybieraj spośród 5 propozycji
Szukasz pomysłu na użycie kefiru do obiadu? Polecam ci 5 przepisów na proste, smakowite dania na każdą kieszeń. Wśród nich znajdziesz idealny zestaw na lato,...
Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków
Wyśmienity fish burger to rodzaj kanapki z kotletem przyrządzany z białej ryby. Często wybieram dorsza, który jest mięsisty i można łatwo go panierować....
Nie wyrzucaj czerstwej chałki. Zrób z niej pyszny bostock
Prosty sposób na reanimowanie lekko czerstwej chałki. Plastry ciasta drożdżowego zanurz w soku pomarańczowym, posmaruj migdałową pastą, obsyp płatkami...
Aromatyczny schab po cygańsku na obiad. Podaj go smakoszom mięsa
Schab po cygańsku to rozgrzewające i sycące danie z patelni, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla całej...
Zupełnie inna mizeria. Ta surówka ze świeżych ogórków to hit lata
Znudziła ci się tradycyjna mizeria? Polecam przepis na fantastyczną surówkę ze świeżych ogórków z dodatkiem lekkiego sosu i aromatycznej czarnuszki. To zdrowe...
Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej
Domowe sezamki to rodzaj ciasteczek-batoników, którymi zajadano się w latach 90. XX wieku. Mogą być to dla ciebie czasy młodości. Ta słodka przekąska smakowała...
Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świeżego imbiru? Zachęcam cię do zrobienia prostego, choć wymagającego cierpliwości i czasu piwa imbirowego. Ten bezalkoholowy...