Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso...
fot. Pixabay

Unikaj takiego jedzenia. Jest wyjątkowo rakotwórcze! Te produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór

Przetworzone mięso i wędliny

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.

Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.

Kolejne rakotwórcze produkty --->

Zobacz również

To nie była dobra wiosna dla wielu byłych Portowców w Europie

To nie była dobra wiosna dla wielu byłych Portowców w Europie

Rusza sztafeta na Monte Cassino. Biegacze wystartują z podkrakowskich Bibic

Rusza sztafeta na Monte Cassino. Biegacze wystartują z podkrakowskich Bibic

Polecamy

Szczepionka na COVID-19 wycofana! Może powodować groźne skutki uboczne

Szczepionka na COVID-19 wycofana! Może powodować groźne skutki uboczne

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

26-latek miał nożem grozić 5-miesięcznemu synkowi. Koszmar na Dolnym Śląsku

26-latek miał nożem grozić 5-miesięcznemu synkowi. Koszmar na Dolnym Śląsku