Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Zaginął 42-latek z Wielkopolski. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Zaginął 42-latek z Wielkopolski. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Pierwsza Komunia Święta w parafii Maksymiliana Kolbe w Lesznie - Gronowie

Pierwsza Komunia Święta w parafii Maksymiliana Kolbe w Lesznie - Gronowie

Polecamy

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka