Przepisy siostry Anieli na święta Bożego Narodzenia. Rozmawiamy też o tradycjach nadchodzących świąt
Ryba po grecu według przepisu siostry Anieli
[sc]Ryba po grecku[/sc]
składniki:
1kg filetów z białej ryby (dorsz/mintaj), 1kg marchewki, 250g pietruszki, 250g selera, 2 cebule, cały por – bez łykowatej zielonej części, 250ml przecieru pomidorowego
wykonanie:
Rybę należy przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Warzywa należy pokroić w paski. Następnie na tłuszczu z ryby podsmażyć należy cebulę. Gdy ta się zeszkli należy dodać resztę warzyw i udusić pod przykryciem. Jeżeli warzywa będą za suche to można podlać odrobiną wody. Warzywa w trakcie doprawić solą, pieprzem, świeżą natka pietruszki i magą. Gdy jarzyna będzie miękła dolać przecieru pomidorowego i dusić razem przez chwilę. Następnie warzywa i rybę warstwowo przełożyć do brytfanki i do piekarnika na 20 min na 180 stopni.
Przesuwaj slajdy klikają w strzałki, używaj klawiszy lub gestów ------------→