2 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ca/93/65857abc64b09_o_large.jpg)
fot. Pixabay.com
Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy. Kawa robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne
Grubość zmielenia ziaren
Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z niej całości aromatu. A gdy zmielisz kawę zbyt drobno, woda nie może przecisnąć się przez kawowe drobiny i przepala ją – napój staje się wówczas kwaśny i gorzki.
Jeśli twoja ulubiona kawa to taka po turecku (tak zwana zalewajka, z fusami) to wybierz grubo mielone ziarna kawy. Dzięki temu podczas zaparzania wydobędziesz doskonały smak z mniejszą goryczą niż w przypadku drobniej zmielonych ziaren.