Oto 15 przepisów Ewy Wachowicz na Wielkanoc - JEJ POPIS. Z nimi święta na pewno będą pyszne!
ŻUREK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI
6 - białych kiełbas
zakwas - ile zabierze
1 - cebula
2 - ząbki czosnku
1 łyżka - masła
1 kapelusz - suszonego prawdziwka
liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka - majeranku
oliwa do smażenia
jajka przepiórcze
natka pietruszki
OPIS PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu udekorować natką pietruszki.