![W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ea/dc/647f4c3142079_o_large.jpg)
Bakterie w roladzie. GIS ostrzega. Te produkty znikają ze sklepowych półek. Lidl, Biedronka, Kaufland, Auchan wycofują je z asortymentu
W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie Jaja Królewskie (opakowanie na zdjęciu), najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem. Szczegółowe informacje poniżej.
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.
W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.