Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

Pog(R)adajmy. Kim jest gracz? Cykliczne spotkania w Cybermachina Toruń dla wszystkich

Pog(R)adajmy. Kim jest gracz? Cykliczne spotkania w Cybermachina Toruń dla wszystkich

Tydzień Bibliotek. Co ugotuje Monika Mrozowska? Które projekty zyskają uznanie jury?

Tydzień Bibliotek. Co ugotuje Monika Mrozowska? Które projekty zyskają uznanie jury?

Polecamy

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał czwarty etap, Pogacar liderem

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał czwarty etap, Pogacar liderem

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?