2 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kostki lub grube wiórki żółtego sera, które stanowią istotną...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/59/1a/6426e273745f2_o_large.jpg)
fot. RODNAE Productions/Pexels
Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Żółty ser do sałatki
Kostki lub grube wiórki żółtego sera, które stanowią istotną część sałatki, to źródło nadmiernej ilości tłuszczu. Poziom tego składnika sięga 20-30 proc., więc sałatka z serem powinna zawierać już innych bogatych w niego dodatków. Często zdarza się też, że jest to produkt seropodobny, z niezdrowymi dodatkami i niepełnowartościowy. Warto więc użyć mniej sera, ale lepszej jakości.
Jak najbardziej można jednak użyć cienkich płatków parmezanu, bo to dodatek pełny wapnia oraz smaku, a więc dodawany w małej ilości. Mozzarella z wody albo feta (a nawet twaróg) w wersji light to też dobry pomysł, tak samo jak opcja roślinna w postaci tofu.