MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Angelika Kuźmicz, Tortika, Rudna
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Zaczęła piec tory, ponieważ... była rozczarowana smakiem i jakością wykonania tego, który zamówiła na roczek swojego synka. - Postanowiłam kolejny tort zrobić sama. Byłam na macierzyńskim, miałam sporo wolnego czasu, dużą kuchnię i rok, aby zagłębić się w temat i zachwycić gości tortem na drugie urodzinki. Obejrzałam mnóstwo filmów, przeczytałam kilka książek o sztuce dekoracji cukierniczej i tak powstał pierwszy tort, potem kolejny i kolejny. Zafascynowana tym zaczęłam brać udział w szkoleniach cukierniczych, co później okazało się przepustką do otwarcia pracowni - opowiada. Tak zaczęła się przygoda, która trwa do dziś. - Pracownię wypieków artystycznych prowadzę już 7 rok. Ciągle szukam nowych smaków i uczę się nowych technik. Każdego roku jestem o level wyżej, aby nieustannie móc zachwycać i zaskakiwać swoich klientów – mówi nam. Pani Angelika kocha to co robi i nie widzi, minusów swojego zawodu. - Biorąc pod uwagę ostatnie dwa lata to dała nam się we znaki niestabilna sytuacja w kraju. W sezonie czyli od maja do września dziewięćdziesiąt procent naszych zleceń to przyjęcia, wesela i eventy. Kiedy wprowadzono obostrzenia zostaliśmy bez pracy – przyznaje. Najważniejsze jednak by mieć na siebie pomysł i zawsze na pierwszym miejscu stawiać jakość. - Jest coraz więcej świadomych ludzi, którzy wolą zjeść jedno dobre ciastko, niż kilka byle jakich – dodaje nasza liderka.