Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kategoria: Kucharz Roku...

MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]

Grzegorz Bagiński, Restauracja Wilczy Głód, Dzierżoniów

Kategoria: Kucharz Roku

Został kucharzem dzięki... pomyłce sekretarki z liceum i książkę można by o tym napisać. W każdym razie, pan Grzegorz chciał być mechanikiem pojazdów samochodowych, a stało się tak, że zaczął się uczyć na kucharza. - Składając podanie do szkoły średniej zależało mi aby mieć wykształcenie średnie, wiem że szkoła zawodowa nie hańbi, ale moim marzeniem było zdobyć wykształcenie średnie z maturą. Kierunek jaki obrałem była mechanika pojazdów samochodowych. Idąc złożyć dokumenty do szkoły wszystko było skierowane w ten właśnie zawód i wskazywało, że będę mechanikiem. Jednak w szkole Pani w sekretariacie szybko sprowadziła mnie na ziemię mówiąc, że w tym roku nie ma klasy liceum o profilu mechanik....i wtedy w mojej głowie była pustka...ale jak to… ja chcę być mechanikiem i zdobyć wykształcenie średnie... Pani poinformowała mnie, że mogę iść do liceum o profilu kucharz. Zszokowało mnie to. Wróciłem do domu i poprosiłem o radę rodziców. I wtedy tato powiedział mi tak: Synu, ludzie zawsze będą musieli jeść i praca dla kucharza będzie zawsze. Kolejnym jego argumentem było to, że będzie to praca w ciepłym. Nigdy nie będę chodził głody, a w dodatku nie będę wiecznie ubrudzony smarami. Po tym podjąłem decyzję, że będę kucharzem – opowiada nam. Jak się później okazało, pani sekretarka popełniła błąd informując pana Grzegorza, że klasa mechaniczna nie została stworzona. Została. – Ta pomyłka okazała się moim hobby, życiem, moją fascynacją -mówi. Najtrudniejsza w tym zawodzie jest praca pod presją czasu. Zdaniem naszego lidera, należy być spokojnym i opanowanym. - Zawsze gdy młodzież przychodzi zapytać o możliwość odbycia praktyk zawodowych pytam czy wybrali zawód kucharz z zamiłowania czy z przymusu...i tutaj niestety dosyć często pada ta druga odpowiedź. Moim zdaniem najważniejsze, aby młodzi kucharze robili to co kochają, aby wykonywali swój zawód z zamiłowaniem i w każde danie wkładali szczyptę serducha. Powtarzam im, aby gotowali tak, jakby sami chcieli zjeść – dodaje. Dla Niego powodem do dumy i największego zadowolenia jest radosny uśmiech najedzonego gościa. - Moim celem jest praca w gastronomii do póki będzie sprawiało mi to przyjemność i radość.




Zobacz również

Maria zakochała się w Andrzeju?!? Gosia pragnie Stanisława!

HIT DNIA
Maria zakochała się w Andrzeju?!? Gosia pragnie Stanisława!

Julia Żugaj i Dawid Kwiatkowski zaśpiewali dla gorliczan. Fani w niedosycie

Julia Żugaj i Dawid Kwiatkowski zaśpiewali dla gorliczan. Fani w niedosycie

Polecamy

Oliveira zaskakująco odpowiedział Gamrotowi: „Nie patrzę wstecz, ale do przodu”

Oliveira zaskakująco odpowiedział Gamrotowi: „Nie patrzę wstecz, ale do przodu”

Karambol siedmiu aut na AOW, kolejny na A4. Duże utrudnienia dla kierowców!

PILNE
Karambol siedmiu aut na AOW, kolejny na A4. Duże utrudnienia dla kierowców!

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał