Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Dąbrowskie uoczystości z okazji 233. rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Dąbrowskie uoczystości z okazji 233. rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Horoskop dzienny na 6 maja 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

NOWE
Horoskop dzienny na 6 maja 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

Polecamy

Jastrzębski Węgiel spełni marzenia i wygra Ligę Mistrzów? Gdzie i o której obejrzeć?

Jastrzębski Węgiel spełni marzenia i wygra Ligę Mistrzów? Gdzie i o której obejrzeć?

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?