Już w najbliższy czwartek, 6 czerwca, rozpocznie się festiwal „Europa na widelcu” – prawdziwe kulinarne święto Wrocławia. Piąta edycja tej imprezy, pod patronatem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, będzie trwała aż cztery dni.
Rozpocznie ją jarmark produktów spożywczych, który potrwa do 9 czerwca. Na wrocławskim Rynku będzie można kupić europejskie produkty regionalne, m.in. austriacki olej z pestek dyni, holenderskie poffortjes, czyli małe ciasteczka, czy francuskie musztardy. W sprzedaży znajdą się też dolnośląskie specjały, m.in. ciasto z czerwonego buraka, wędliny z Zawidowic oraz makowiec carski.
Już następnego dnia czekają nas kulinarne atrakcje. W piątek, 7 czerwca, rozpocznie się święto szparaga. To warzywo zyskuje coraz większą popularność, a mało kto wie, że uprawiane jest również w okolicach Wrocławia. O godzinie 16 specjalny program, w którym znajdą się m.in. rady, jak wybierać i podawać szparagi, a także konkurs ich obierania. Kulminacją wieczoru będzie pojedynek na sos do szparagów Roberta Makłowicza i Piotra Kucharskiego z wrocławskiego Studia Kulinarnego. Dodatkową atrakcją będzie sprzedaż tych świeżych warzyw i akcesoriów kuchennych oraz specjalna oferta okolicznych restauracji. Wieczór zakończy koncert słowackiego zespołu folkowego Hrdza.
Zobacz PEŁEN PROGRAM GODZINOWY EUROPA NA WIDELCU 2013
Sobota tradycyjnie już upłynie pod znakiem biesiady europejskiej. W jej trakcie uczestnicy festiwalu Europa na Widelcu będą mogli skosztować specjałów z całego kontynentu. Biesiada rozpocznie się o godzinie 13 wielką paradą kucharzy, a zgromadzonych na Rynku gości powita prezydent Rafał Dutkiewicz. Następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont zaprezentują tegoroczne menu. Znajdą się w nim dania z 20 krajów Europy, m.in. z Rosji, Włoch, Portugalii i Finlandii.
W tym roku do Wrocławia przyjadą też kucharze z Koszyc, Europejskiej Stolicy Kultury 2013, którzy przygotują potrawy kuchni narodowej. Motywem przewodnim tegorocznej biesiady jest jednak kuchnia dawnego i współczesnego Wrocławia, a wieprzowinie duszonej z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie” przeciwstawiona zostanie m.in. pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.
Cena cegiełki, pozwalającej skosztować jednego ze specjałów, to 5 zł. Wieczorem wszyscy zebrani na Rynku goście zostaną poczęstowani 100-kilogramowym tortem. Podczas imprezy zagrają m.in. Ania Broda z zespołem oraz WrocLove Big Band z zaproszonymi gośćmi: Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good.
„Europie na widelcu” towarzyszyć będą V Wrocławski Turniej Nalewek i III Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych.
Zobacz zdjęcia z festiwalu dobrych smaków EUROPA NA WIDELCU
W tym roku po raz pierwszy odbędzie się także spotkanie blogerów kulinarnych oraz konkurs na najlepsze danie ze szparagów.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?