3 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/43/f5/5f12a600a04ca_o_large.jpg)
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 4.0
Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny
Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy.
Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine.
Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy.
Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak.
Występuje w lasach liściastych i iglastych.