MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 4.0

Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny

Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy.

Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine.

Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy.

Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak.

Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Zobacz również

Pociął mężczyznę mieczem samurajskim w Boguszowie - Gorcach. Uwaga drastyczne!

Pociął mężczyznę mieczem samurajskim w Boguszowie - Gorcach. Uwaga drastyczne!

Słuchacze UTW Gąsawa wysłuchali historii o repatriantach z Kazachstanu. Zdjęcia

Słuchacze UTW Gąsawa wysłuchali historii o repatriantach z Kazachstanu. Zdjęcia

Polecamy

Na szybką przekąskę zjedz tortillę z tuńczykiem. Palce lizać!

HIT DNIA
Na szybką przekąskę zjedz tortillę z tuńczykiem. Palce lizać!

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Najprostszy dżem do zrobienia. Gęsty i pyszny, idealny do chleba, naleśników i ciast

Wielkie inwestycje na najwyższym szczycie Karkonoszy. Znamy szczegóły

Wielkie inwestycje na najwyższym szczycie Karkonoszy. Znamy szczegóły