Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zwyczajna i kiełbasiarnia – Magda Gessler znów robi "Kuchenne Rewolucje"

WSK
Zwyczajna i Kiełbasiarnia Mińsk Mazowiecki - właściciele lokalu i Magda Gessler
Zwyczajna i Kiełbasiarnia Mińsk Mazowiecki - właściciele lokalu i Magda Gessler Facebook "Zwyczajna i kiełbasiarnia"
Zwyczajna i kiełbasiarnia - trzeba przyznać że to dość oryginalna nazwa jak na restaurację. Na pomysł tej nazwy wpadła restauratorka Magda Gessler w kolejnej serii programu TVN "Kuchenne Rewolucje". Zwyczajna i kiełbasiarnia to dawna restauracja Mazowianka w Mińsku Mazowieckim. Nowy bar już nie serwuje mieszanki dań polskich z włoską pizzą i spaghetti. Teraz można zjeść tam polskie dania, najczęściej na bazie dobrego mięsa bez ulepszaczy, sprowadzanego od lokalnych dostawców.

Zwyczajna i kiełbasiarnia - Mińsk Mazowiecki

Restauracja Mazowianka miała być interesem, który "kręci się sam". Właściciele Krzysztof i Marek, którzy prowadzą firmę budowlaną, zatrudnili tam profesjonalny personel, ale okazało się, że potrawy były niejadalne. Konieczna okazała się rewolucja Magdy Gessler.

Jak mówi współwłaściciel restauracji Krzysztof Skolimowski, dawna Mazowianka już odeszła w niepamięć. Nowy lokal "Zwyczajna i kiełbasiarnia" ma w menu głównie kiełbasy, ale nie tylko. Znajdziemy tam sznycle, polędwice, czy placki po węgiersku, a wszystko to na bazie ekologicznych produktów.

– Menu zmieniło się o 180 stopni – mówi Krzysztof Skolimowski. – Oferujemy tradycyjne, swojskie wyroby od zaprzyjaźnionej masarni. Bez chemii i ulepszaczy – deklaruje.

Zwyczajna i kiełbasiarnia - menu
Karta dań jest jeszcze dopracowywana. Wiadomo jednak, że zjemy tam pełen obiad za 30 zł. W zestawie zupa w cenie kilku złotych, drugie danie i deser. Możliwe jest także zamówienie dwudaniowego lunchu dnia w cenie 16 złotych. Ich menu jest układane z tygodnia na tydzień, a kucharze starają się wykorzystywać sezonowe produkty. Współwłaściciel przyznaje, że lunche przypominają nieco menu ze starej restauracji. Np. można tam zjeść penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz krupnik za 16 zł. W tej samej cenie krem szpinakowy i kurczak słodko-kwaśny z ryżem.

– Porcje są tak duże, że każdy się nimi naje. Goście mówią, że trudno je zmieścić – śmieje się Krzysztof Skolimowski. – Porcje mamy duże, a ceny przystępne.

Magda Gessler wprowadziła do menu swojskie kiełbasy, ale zmieniła także wystrój. Kuchenne Rewolucje z restauracji Mazowianka, która zmieniła się w Zwyczajna i kiełbasiarnia, w czwartek 25 lutego o godz. 21:30 w TVN.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska