Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zwycięzcy Louis Lesaffre Coupe w Polsce będą reprezentować kraj na zawodach we Włoszech

Edyta Hanszke
Zwycięzcy Louis Lesaffre Coupe w Polsce będą reprezentować kraj na zawodach we WłoszechZwycięską rzeźbę z ciasta chlebowego przygotował Przemysław Szwarc z Kiełczewa w woj. wielkopolskim
Zwycięzcy Louis Lesaffre Coupe w Polsce będą reprezentować kraj na zawodach we WłoszechZwycięską rzeźbę z ciasta chlebowego przygotował Przemysław Szwarc z Kiełczewa w woj. wielkopolskim Marek Bohdan/ Focus Design
Podczas zawodów, które odbywały się przez trzy dni w Wołczynie, wyłoniono trzech zwycięzców. To oni utworzą drużynę narodową na Louis Lesaffre Coupe.

Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak  z Kiełczewa w województwie wielkopolskim wygrał wczorajsze zawody w kategorii eksponat artystyczny z ciasta chlebowego. Tematycznie miały one nawiązywać do ważnych wydarzeń w historii Polski. Zwycięzca przygotował rzeźbę chlebową Marii Skłodowskiej-Curie.

W kategorii wypieki półcukiernicze i smakowe zwyciężył Michał Starowicz z Piekarni MTD z Radziszowa z województwa małopolskiego,  a w  kategorii chleby świata i bagietki - Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski w Płotach w Zachodniopomorskiem.

Zwycięzcy utworzą zespół, który wystartuje w przyszłym roku w międzynarodowych zawodach we Włoszech pod nazwą Louis Lesaffre Coupe. Przez pół roku polski zespół będzie doskonalił umiejętności pod okiem Andrzeja Boryckiego, mistrza piekarnictwa i głównego technologa w Lesaffre Polska w Wołczynie.

Organizatorem międzynarodowego konkursu jest firma Lesaffre, do której należy też zakład produkcji drożdży i dodatków piekarniczych w Wołczynie. Choć zawody odbywały się po raz czwarty, to po raz pierwszy organizowano je właśnie w wołczyńskim zakładzie, gdzie niedawno uruchomiono piekarnię do testowania wyrobów firmy. Niestety, wsród polskich finalistów zabrakło zawodników z Opolszczyzny.

- Louis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, ale to także doskonała możliwość do wymiany oraz nabycia nowych  doświadczeń, to przede wszystkich promocja zawodu piekarza oraz podnoszenie wartości pieczywa na świecie - informują organizatorzy.

Podczas odbywającej się równocześnie konferencji z udziałem piekarzy i właścicieli piekarń prelegencji przekonywali i podawali argumenty przeciw panującej obecnie modzie - jakoby chleb miał tuczyć. Dr inż. Krystyna Jarosz podczas swojej prelekcji, wyjaśniała, iż odrzucając pieczywo i produkty zbożowe  z pożywienia wyrządzamy krzywdę naszemu organizmowi. Doprowadzając do szkód, które mogą być nieodwracalne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zwycięzcy Louis Lesaffre Coupe w Polsce będą reprezentować kraj na zawodach we Włoszech - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska