Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa brokułowa na pożywny obiad. Przepis na krem z brokułów z ziemniakami. Dzięki jednemu składnikowi zapamiętasz ją na długo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupę brokułową można przygotować z dodatkiem ziemniaków lub korzenia pietruszki.
Zupę brokułową można przygotować z dodatkiem ziemniaków lub korzenia pietruszki. 123rf.com/yelenayemchuk
Zupa brokułowa to tani i rozgrzewający posiłek, który można jeść niemal przez cały rok. Jednak to właśnie jesienią chętnie sięgamy po gęstą zupę z brokułami i ziemniakami. Zielony kolor posiłku sprawia, że nawet dzieci mogą być zachwycone kremem brokułowym.

W skrócie

Zupa brokułowa świetnie smakuje podana z podprażonymi płatkami migdałowymi. Nadają one zupie z brokułów dodatkowej chrupkości i aromatu. Dzięki użyciu tego składnika gwarantujemy, że trudno będzie ją zapomnieć. Zobacz, jak zrobić aksamitną zupę brokułową na obiad lub kolację.

Zupa brokułowa – przepis na jesienne danie

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego + 200 ml, jeśli krem z brokułów będzie za gęsty,
  • 50 ml śmietany do zup lub jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • opcjonalnie: 20 g serka topionego dla zagęszczenia.

Jak ugotować zupę brokułową?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy podsmażyć na oleju umytego i posiekanego pora przez około 3-5 minut. Tylko białe i jasnozielone części. Do pora trzeba dodać obrany czosnek, aby oddał aromat.
  2. Następnie do garnka należy dorzucić umytą, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Należy smażyć z porem przez 2 minuty.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie umytych, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.
  4. Następnie do garnka należy wlać rosół lub bulion warzywny. Zupę należy gotować przez około 10 minut, aż warzywa będą podgotowane.
  5. Brokuły należy umyć, oddzielić różyczki i posiekać łodyżkę na mniejsze kawałki. Następnie brokuły trzeba dorzucić do gotującej się zupy i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż będzie miękki.
  6. W międzyczasie na suchej patelni należy uprażyć płatki migdałowe, aż zaczną przybierać jasnobrązowego koloru.
  7. Na koniec zupę brokułową trzeba zabielić śmietaną lub jogurtem greckim. Opcjonalnie można dodać serek topiony.
  8. Aby powstał krem z brokułów, zupę należy zmiksować blenderem. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć rosołem lub bulionem warzywnym.
  9. Gdy zupa będzie miała gładką konsystencję, można posypać ją uprażonymi płatkami migdałowymi.

Jakie przyprawy pasują do zupy brokułowej?

Zupa brokułowa świetnie smakuje doprawiona aromatycznymi ziołami np.:

  • tymiankiem,
  • lubczykiem,
  • majerankiem,
  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • czarnym pieprzem i solą.

Krem z brokułów bez ziemniaków można też podawać z rumianymi grzankami czosnkowymi.

Jak zagęścić brokułową?

Zupa brokułowa będzie gęstsza, gdy dodamy do niej pokrojone ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Ponadto stanie się gęsta i gładka, gdy dodamy do niej ser. W ten sposób powstaje treściwa zupa serowa z brokułami.

Co jeszcze można zrobić z brokułów?

Amatorzy zupy brokułowej mogą rozsmakować się także w innych daniach z brokułami w roli głównej. Na lunch polecamy sałatkę z brokułem, w wersji z fetą, a także makaron z brokułami. Te dania są szczególnie polecane osobom zabieganym, bo świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zupa brokułowa na pożywny obiad. Przepis na krem z brokułów z ziemniakami. Dzięki jednemu składnikowi zapamiętasz ją na długo - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska