Współcześnie zrobiła tak rodzina państwa Pasternaków. To rolnicy z Lutomierza którzy chcą zachęcić do bliższego poznania wsi. Utworzyli więc gospodarstwo tematyczne, w którym można podejrzeć zajęcia rolnika z krwi i kości, zajrzeć do obory, podrapać kozę za uchem czy zwiedzić stare zabudowania. Jednak prawdziwym strzałem w dziesiątkę okazała się wytwórnia serów. Przebojem serowarni są serki kwiatowe. Jak je wykonać? Taką wiedzę można posiąść podczas kursów serowarskich, prowadzonych przez gospodarzy. Kolejny hit to uprawa pasternaku i zupa z tego warzywa, serwowana przy okazji miejscowych targów spożywczych. Instruujemy jak zupę ugotować i jak podać. Jeden z wariantów to zupa z samodzielnie wykonanym serem.
A co w naszej profesjonalnej kuchni? Placuszki z kaszy gryczanej, hummus z buraczka i ser lutomierski w roli głównej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?