Zrób to ze smakiem – Sery lutomierskie mają swój styl i smak

agf
tvp wroclaw
Czy niewielka wieś z dala od turystycznych szlaków może stać się centrum oryginalnych smaków? Oczywiście, ale pod warunkiem, że stworzy własny produkt regionalny.

Współcześnie zrobiła tak rodzina państwa Pasternaków. To rolnicy z Lutomierza którzy chcą zachęcić do bliższego poznania wsi. Utworzyli więc gospodarstwo tematyczne, w którym można podejrzeć zajęcia rolnika z krwi i kości, zajrzeć do obory, podrapać kozę za uchem czy zwiedzić stare zabudowania. Jednak prawdziwym strzałem w dziesiątkę okazała się wytwórnia serów. Przebojem serowarni są serki kwiatowe. Jak je wykonać? Taką wiedzę można posiąść podczas kursów serowarskich, prowadzonych przez gospodarzy. Kolejny hit to uprawa pasternaku i zupa z tego warzywa, serwowana przy okazji miejscowych targów spożywczych. Instruujemy jak zupę ugotować i jak podać. Jeden z wariantów to zupa z samodzielnie wykonanym serem.
A co w naszej profesjonalnej kuchni? Placuszki z kaszy gryczanej, hummus z buraczka i ser lutomierski w roli głównej.

Wideo

Materiał oryginalny: Zrób to ze smakiem – Sery lutomierskie mają swój styl i smak - Gazeta Wrocławska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie