„Zrób to ze smakiem” rusza w poszukiwaniu dobrego chleba i pysznego sera

red
tvp wrocław
Drodzy Czytelnicy, tym razem celem wyprawy jest miasteczko Prusice. Rozmachem ustępuje pola nadrzędnej administracyjnie Trzebnicy i nadal czeka na większą popularność. Gdyby były to czasy przedwojenne albo lata 90. XX wieku, można by do miejscowości dojechać pociągiem.

Współcześnie prowadzi tu trasa S5 i te nieco ponad 30. kilometrów od Wrocławia pokonuje się błyskawicznie.
W Prusicach warto obejrzeć rynek z ratuszem. Budynek zagrał w komedii „Wyjście awaryjne”. Pamiętacie Bożenę Dykiel, która szalała w filmowym komitecie powiatowym? To właśnie Prusice.

Nas jednak zachwycił kościół ewangelicki, o eleganckiej czerwonej bryle.
Po co eskapada w tym kierunku? Prusice stanowią centrum rolniczej gminy i co rusz można napotkać jakiegoś producenta żywności.
Zaczęliśmy od tego co najbardziej oczywiste czyli od chleba.
W miejscowości od lat piecze go Andrzej Koryciak. Także ten klasyczny: z ciemnej, pełnej otrąb, tradycyjnej mąki. Cenią go osoby na diecie błonnikowej. Wzmaga przemianę materii i usuwanie złogów jelitowych. Ale uwaga! Nie nadaje się dla każdego.

- Najlepiej jeść go do południa, bo jest ciężkostrawny. W sam raz dla osób o zdrowym żołądku – wyjaśnia Andrzej Koryciak.
Nas zaciekawiły piece do wypieku. Mają co najmniej pół wieku, rozgrzewają się do czerwoności od płonącego wewnątrz drewna i nadają wypiekom unikatowy smak.
W przypadku chleba, najważniejsze zaczyna się od mąki. Tę wykorzystywaną w prusickiej piekarni miele młyn w Pawłowie Trzebnickim. Pojedźcie go zobaczyć, bo jest piękny! Od frontu zdobią go efektowne piętrowe balkony, posiada wybrukowany wewnętrzny podwórzec i zabudowania spięte w czworobok.

A najważniejsze, że mechanizm pamiętający przełom XIX i XX wieku jest w pełni sprawny.
Ciekawostką jest to, że młyn od początku do działania nie potrzebował wody. Był zasilany najpierw silnikiem diesla, a teraz prądem. Od stu lat miele mąkę tą samą metodą.
- W latach 90. mieliśmy odbiorcę, który sprzedawał ją w Berlinie. Cieszyła się tam wielkim powodzeniem. Tymczasem do Polski zaczęto masowo sprowadzać mąkę sztucznie zaprawianą, standaryzowaną, mniej naturalną. No i okoliczne młyny zaczęły masowo plajtować – opowiada Zbigniew Czarnecki, właściciel młyna w Pawłowie Trzebnickim.
I tak jest do dziś, niestety. Tymczasem po tradycyjną mąkę warto sięgać, bo to skarb. Kupić ją można wprost z młyna. Bardziej syci i lepiej odżywia niż przemysłowa.

Co podać do chleba? Pyszny kozi ser : słodki twarożek, ricottę, twardy obtoczony w popiele lub posypany przyprawami. Takie przysmaki powstają w Kaszycach Wielkich w serowarni Honoraty Madej.
Firma działa cztery lata, na razie w wynajmowanej siedzibie. Ale wkrótce przeniesie się do własnych, nowych, wyremontowanych pomieszczeń. Wtedy stado kóz zostanie powiększone.

- Planuję setkę kóz dojnych i drugie tyle hodowlanych. Będziemy mogli działać z większym przytupem – opowiada Honorata Madej.
Kozie przetwory są idealne dla alergików, na których mleko krowie źle działa.
- I pomyśleć, że kiedyś koza kojarzyła się z biedą, a dziś wyłącznie ze zdrowiem – śmieje się Honorata Madej.
Właścicielka koziarni pokazała nam jak samemu zrobić ser na kwasku cytrynowym. To indyjski paneer.
Wkrótce w gospodarstwie ruszy też hodowla kudłatej węgierskiej świni mangalicy. Pierwsza świńska rodzinka już jest. Przeznaczenie? Tradycyjne, ekologiczne wędliny.

A co my zdziałaliśmy w kuchni? Bakłażany z pomidorem i kozim serem zapiekane w piecu i zielony torcik gryczany z ricottą. Pod czujnym okiem Zbyszka Koźlika, znawcy kuchni regionalnej i szefa kuchni. Oglądajcie nas dzisiaj o 18.55 w TVP3 Wrocław.
Z kulinarnym pozdrowieniem

Agata Ałykow, autorka programu „Zrób to ze smakiem” w TVP 3 Wrocław

Te produkty mogą wpędzić w nałóg!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3