Tak powstała pasieka zlokalizowana na dachu Urzędu Wojewódzkiego we Wrocławiu. To kilka uli, w których pszczoły wytwarzają między innymi miód lipowy. Wszystko dzięki starym drzewom, usytuowanym w pobliżu urzędu, ale także pobliskim ogrodom i parkom. Zadziwiający jest fakt, że wrocławski miód jest wolny od zanieczyszczeń, w tym także chemicznych. Może z tego powodu coraz więcej podniebnych pasiek powstaje we Wrocławiu.
Inny pomysł na miejską wytwórnię smaków to mini serowarnia w starej kamienicy. Powstają tu twarożki i twarde sery, które wymagają przechowywania w dojrzewalni. Każdy może założyć taką wytwórnię. Podpowiadamy więc od jakiego przepisu na ser zacząć.
Pyszności zamknięte w słoiczkach – to pomysł na przerabianie owoców i warzyw na aromatyczne smarowidła. Dwuosobowa firma Kocharz wytwarza więc pasztety, kremy, musy dla wegetarian, które przyciągają nie tylko atrakcyjnym smakiem, ale także aromatem i wyglądem. Wykorzystują przy tym pomysły kuchni francuskiej, polskiej i włoskiej.
Na koniec pomysł na społeczny ogród. Ma powstać pod kuratelą Zakonu Boniftratrów, słynących z uprawy ziół i wytwarzania mieszanek leczniczych. Będzie tu sad, warzywnik, winorośl i kwiaty. Ogród będzie dostępny dla mieszkańców wszystkich okolicznych kamienic. To tradycja przedwojennego Wrocławia a także mody na wspólne ogrody w Europie.
Co w naszej kuchni? Przystawka z serów, warzyw i musów, wytwarzanych w sercu miasta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?