Można z niej wyczarować smaczne ciasto, pizzę, zupę mleczną czy naleśniki. Od czasów powojennych zarządza nim rodzina państwa Sznajderów, młynarzy z centralnej części Polski, którzy swój fach wykonują z dziada pradziada. Najpierw byli pracownikami miejscowego GS-u, dziś są właścicielami obiektu. A co tu było przed wojną? Także młyn ale połączony z prężnie działającą cegielnią. Zresztą do dziś, pod cienką warstwą ziemi, kryją się odpady ceramiczne.
Najważniejsze jest jednak to , że paśtwo Sznajderowie sami konserwują młyn, dobierają części i wykonują naprawy. Postawili też na produkt ze wszech miar tradycyjny. Znaleźli nawet rolników, którzy zbierają zboże czyste i zdrowe.
Prowadzą sklep przy młynie, w którym mąkę można kupić. Ci, którzy mieszkają daleko mogą robić tu zakupy internetowe.
Okolice Skokowej to przedwojenne zaplecze młynarskie. Niegdyś w każdej wsi było miejsce, gdzie mielono zboże na mąkę. Dziś albo nie istnieją albo spełniają inne funkcje.
W pobliskim Czechowie udało się uratować wyposażenie i pomieszczenia z dawnego młyna.
Tam nauczymy się jak przygotować niezawodne ciasto na pierogi i domowy makaron.
A jaką niespodziankę przedstawi Zbigniew Koźlik, znany szef kuchni? Będzie to łosoś z cieście zestawiony, z pysznym aromatycznym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?