Zrób to ze smakiem. Egzotyczne sprawki i tradycyjny wypiek chleba

Materiał promocyjny TVP Wrocław
W sobotę, 21 sierpnia, o godz. 18.50 TVP Wrocław wyemituje kolejny odcinek cyklu „Zrób to ze smakiem”. Mamy wrażenie, że na Dolnym Śląsku fragment wiersza Stanisława Jachowicza czyli powszechnie znane powiedzenie „cudze chwalicie, swojego nie znacie” nabiera szczególnego znaczenia. Właśnie przekonaliśmy się, że wakacje pod palmami w niedalekim sąsiedztwie Wrocławia są możliwe.

Maciej Iskra z Prochowic posadził w swoim ogrodzie wielką jak na nasz klimat kolekcję, co prawda nie palm ale równie imponujących bananowców. Pierwszy zdobi przedogródek i przyciąga wzrok przechodniów. Im dalej w głąb posesji tym egzotycznych drzew jest więcej. Początek kolekcji dała sadzonka kupiona w markecie budowlanym. Pan Maciej nauczył się je uprawiać i wie już, że lubią ciepło, słońce, wodę. Dlatego podlewa je nawet po deszczu. U niego latem rosną w gruncie. Sztuką jest wykopać je z ziemi i na zimę przenieść od oranżerii. Bananowce rosną przy ścianie olbrzymich miskantów, wśród alokazji, rączników, gunner. Sąsiadują z oczkiem wodnym. A czy rodzą owoce? Jeszcze nie ale być może w tym roku….

We wsi Zabór Wielki działa kolejne nietypowe gospodarstwo. Łączy to co swojskie z egzotyką. Jego właściciele przed laty porzucili wielkie miasto na rzecz wsi. Jest tu kurnik, warzywnik, sad a z nich przetwory na zimę. Jest też Stowarzyszenie Zaborowa Kraina. Za cel stawia sobie propagowanie tradycyjnego wypieku chleba, zwłaszcza wśród najmłodszego pokolenia. Beata Pęcherek pokazała nam jak go upiec. I nie miał sobie równych. Nie udałby się gdyby nie piec z prawdziwego zdarzenia, z wkładem z szamotu i szklanych butli. Pali się w nim drewnem, który nadaje ciastu charakterystyczny aromat.

A gdzie tu miejsce na egzotykę? Dzięki obecności Nico i Benka jest na wyciagnięcie ręki. To dwie alpaki, które od niedawna zamieszkują w gospodarstwie. Tak jak piec chlebowy, także zwierzęta są tu z myślą o dzieciach. Mają bowiem wielki talent terapeutyczny i niezwykle cenną wełnę, która chroni ciało w największy mróz. W gospodarstwie stanie więc wkrótce kołowrotek i gręplarka. Pani Beata zamierza przetwarzać wełnę Benka i Nico. Ten i wcześniejsze projekty udało się zrealizować dzięki wsparciu lokalnej grupy działania.

Skoro jesteśmy przy nietypowym gospodarstwie… Nawet w mieście można hodować trzodę i kury. Tak jest w samym centrum Środy Śląskiej. Za ogrodzeniem domu mieszka 18 kur i świnki rasy getyńskiej. To zwierzątka domowe, czasoumilacze i towarzystwo dla całej rodziny.

Getynki łatwą się uczą, te ze Środy Śląskiej przybijają nawet żółwika.
A po co pani Agnieszce kury? Na jak to po co? Żeby mieć ekologiczne jajka. Na przykład szakszukę.

Zbyszek Koźlik wykorzystał je do zrobienia fenomenalnego śniadania złożonego z omlecików z jajecznicą. Nietypowe? No oczywiście, ale za to wyjątkowo pyszne. Do tego łatwe w wykonaniu. Nic tylko zrobić takie w domu.

Po przepis zapraszamy w sobotę o 18.50 do TVP Wrocław.
Ekipa programu „Zrób to ze smakiem”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska