Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zmiany w piekarniach rzemieślniczych na Dolnym Śląsku

Redakcja
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Slawomir Mielnik
Efekty przemian na rynku piekarnictwa ostatnich 5 lat już są odczuwalne praktycznie dla każdego – konsumenta, handlowca, czy samej piekarni. Większość branży boryka się znalezieniem kandydatów na pracowników – piekarzy i ciastkarzy. O ile piekarnie przemysłowe czy półprzemysłowe są w stanie zmniejszyć ten problem problem poprzez organizację aktualnych zasobów np. przesunięcia kadrowe, to w przypadku piekarni rzemieślniczych problem jest bardziej złożony. Nie każda bowiem piekarnia rzemieślnicza posiada „wolne ręce” lub będzie chciała zainwestować w nowy sprzęt - by przejść na produkcję liniową.

Jedynym rozwiązaniem obarczonym najmniejszym ryzykiem nietrafionej inwestycji jest przyjęcie piekarza z rynku pierwotnego (absolwentów) lub wtórnego (aktualnie pracujących lub bezrobotnych).

Jednak biorąc pod uwagę liczbę absolwentów (piekarzy i ciastkarzy) z lat 2015-2016, jaką szkoły wykształciły – temat nie napawa optymizmem. Z badania rynku piekarnictwa* niezależnej agencji CeBRiS przeprowadzonych w maju 2017 r z piekarniami Dolnego Śląska dodatkowo dowiadujemy się, że zaledwie 8 proc. piekarni na Dolnym Śląsku zatrudnia piekarzy w wieku do 30 roku życia, zaś 6,8 proc. piekarni zatrudnia piekarzy w wieku do 35 roku życia.

Zaledwie 12 proc. piekarni rzemieślniczych planuje zatrudnić piekarza w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Jeżeli weźmiemy jeszcze pod uwagę, takie czynniki jak: zmiana modelu konsumpcji chleba, niską gotowość piekarni rzemieślniczych do podwyższenia wynagrodzenia piekarzom (do 14 proc.), konkurencyjność ofert pracy producentów półproduktów piekarniczych, drenaż specjalistów na zachodnie rynki pracy oraz tempo rozwoju piekarnictwa przemysłowego i półprzemysłowego to rynek pracy, a w następstwie sama liczba piekarni rzemieślniczych w ciągu najbliższych 5 lat zmaleje o 20 proc..

* Dane cząstkowe z badania ogólnopolskiego badania preferencji piekarni rzemieślniczych wobec zatrudnienia N- 1250 piekarni, technika zbierania danych: CATI; dla Dolnego Śląska N-150 zrealizowanych wywiadów z piekarniami rzemieślniczymi.

Źródło: CeBRiS Sp. z o. o.
Ul. Kazimierza Wielkiego 15
50-077 Wrocław
Tel. 71 738 22 79
Email: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska