Zbigniew Maćków ratuje wrocławskie igloo. Będzie udostępniane artystom i wrocławianom

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Zbigniew Maćków ratuje wrocławskie igloo. Będzie udostępniane artystom i wrocławianom
Zbigniew Maćków ratuje wrocławskie igloo. Będzie udostępniane artystom i wrocławianom Maciej Lulko / mat. właściciela
Igloo na Zalesiu to dawny dom Witolda Lipińskiego, znanego wrocławskiego architekta. Lipiński sam go zaprojektował, sam też uczestniczył w jego budowie. Niestety, w ostatnim czasie budynek niszczał. Istniało również duże ryzyko, że sprzedany zostałby wyburzony, a w jego miejscu powstałyby kolejne apartamentowce. Tak się jednak nie stało.

Igloo na Zalesiu powstało w 1962 roku jako dom wrocławskiego architekta, Witolda Lipińskiego. Architekt sam zaprojektował budynek. Brał też udział w jego budowie, bo kolejne ekipy budowlane z uwagi na trudności konstrukcyjne się wykruszały. A rzeczywiście nie było łatwo. Igloo ma kształt sfery, więc wszystkie materiały budowlane musiały być dostosowane do tego kształtu.

Po śmierci Witolda Lipińskiego żona architekta z uwagi na osobiste plany chciała dom sprzedać. Istniało jednak duże ryzyko, że nowy właściciel po zakupie zburzy dom, a potem postawi w tym miejscu kolejne apartamentowce. Obiekt postanowił uratować Zbigniew Maćków, który znał osobiście Witolda Lipińskiego (Maćków był jego uczniem).

- Jest to wyjątkowy budynek reprezentujący rzadki nurt w architekturze. Dom został zrealizowany w ramach architektonicznego eksperymentu, została użyta nietypowa forma, bo jest to przecież sfera, kopuła z doświetleniem - mówi Zbigniew Maćków, architekt. - Jeżeli byśmy użyli sformułowania ikona, to trudno mi znaleźć lepszy przykład architektonicznej ikony niż ten dom.

Obiekt ma nie tylko niepowtarzalny kształt, ale także unikalne wnętrze. W środku prosto z ziemi wyrasta fikus, znalazło się tam również miejsce na antresolę.

- To wszystko jest bardzo spójne z życiową filozofią Witolda Lipińskiego, który bardzo silnie wiązał świat kultury ze światem natury. Jego obserwatorium na Śnieżce też jest tego dowodem. Zieleń bardzo często wchodziła do środka. I to nie tylko fikus, który teraz ma już pięć metrów wysokości i dalej się rozrasta. To okaz godny Ogrodu Botanicznego. Potem parędziesiąt lat później dobudowano oranżerię, w której rosły m.in. kaktusy - opowiada Zbigniew Maćków.

Obecnie trwa remont tego budynku. W przyszłości ma być dostępny dla wszystkich.

- Chcieliśmy ten dom uratować. W wyniku splotu różnych wydarzeń dom musiał zmienić właściciela. Wdowa po panu profesorze wyprowadziła się z Wrocławia, a ten dom nie jest chroniony w żaden sposób, nie jest bowiem objęty ochroną konserwatorską. I ostatecznie to my kupiliśmy ten dom. Chcieliśmy go ochronić przed wyburzeniem i postawieniem w tym miejscu apartamentowców. Było to wysoce prawdopodobne, bo okolica jest absolutnie wyjątkowa. Zalesie to w końcu jedno z najlepszych miejsc do mieszkania we Wrocławiu. W tej chwili jesteśmy po serii dokładnych badań. Zrobiliśmy skaning 3D, a więc bardzo dokładną przestrzenną inwentaryzację - mówi Zbigniew Maćków. - Kopuła jest bardzo popękana, przecieka jak sito, dlatego teraz trzeba zająć się remontem. Garaż będący w kształcie elipsoidy pękł w trzech miejscach. To trochę co innego niż rewitalizacja renesansowych zabytków. Jest inaczej, ale w pewnym sensie trudniej, ponieważ nie ma doświadczeń. Przecież warstwa ocieplenia została wymyślona przez samego profesora, bo musiała być dostosowana do kształtu sfery. Dziś nie ma takich materiałów, a nie jestem pewny, czy będziemy w stanie je odtworzyć.

Remont będzie kilkuetapowy, zakończy się najwcześniej na wakacje przyszłego roku, prace już trwają. Aktualnie priorytetem jest właśnie naprawa przecieków. Po pierwszym etapie remontu w igloo organizowane będą różne wernisaże i wystawy, kolejny etap rozpocznie się dopiero na wiosnę.

Zbigniew Maćków ma już wizję na ten obiekt

- Założymy fundację, która będzie zajmować się tym obiektem. Dom będzie w określonych godzinach udostępniany zwiedzającym, trzeba jednak będzie się zapisać. Obiekt będzie też udostępniany podczas festiwali architektonicznych. Chcielibyśmy także, by w tym domu odbywały się wystawy i wernisaże. Ponadto będziemy udostępniać ten dom artystom. Były już w nim kręcone teledyski muzyczne, jeden z nich dostał nagrodę za scenografię, były też realizowane sesje modowe, w tym sesja jednej z największych marek modowych - mówi Zbigniew Maćków.

Igloo ma też służyć jako hotel dla artystów, przyjeżdżających tu na różnego rodzaju festiwale, koncerty, imprezy. Nie ma tu bardzo komfortowych warunków, bo to nie pięciogwiazdkowy hotel, ale wszystko rekompensuje unikalność obiektu, którą docenią nie tylko artyści, ale też mieszkańcy Wrocławia.

Zbigniew Maćków ratuje wrocławskie igloo. Będzie udostępniane artystom i wrocławianom

Zbigniew Maćków ratuje wrocławskie igloo. Będzie udostępnian...

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Brawo Maćków, Panie Sutryk i Dutkiewicz powinniście się uczyć i brać przykład co znaczy odpowiedzialność za unikalną zabudowę i architekturę.
G
Gość
18 września, 20:26, sąsiad:

Mieszkałem przez lata obok tego domu. Tam miałyby powstać apartamentowce?! W środu tej dzielnicy willowej? To miasto jest aż tak skorumpowane i podległe deweoperom?!

A skąd takie zdziwienie? Nie ma apartamentowców obok Morskiego Oka? Oczywiście nie są to drapacze chmur.. .

G
Gość
18 września, 20:26, sąsiad:

Mieszkałem przez lata obok tego domu. Tam miałyby powstać apartamentowce?! W środu tej dzielnicy willowej? To miasto jest aż tak skorumpowane i podległe deweoperom?!

Tak, jest tak skorumpowane. Widać to na każdym kroku.

Skoro można budować apartamentowiec w środku kompleksu stadionu olimpijskiego, to wolno już wszędzie.

d
dramat trzeba kasy
"Przecież warstwa ocieplenia została wymyślona przez samego profesora, bo musiała być dostosowana do kształtu sfery."
d
dramat trzeba kasy
Maćkow Wy styropianu nie odtworzycie? Przerost formy nad treścią.
s
sąsiad
Mieszkałem przez lata obok tego domu. Tam miałyby powstać apartamentowce?! W środu tej dzielnicy willowej? To miasto jest aż tak skorumpowane i podległe deweoperom?!
Dodaj ogłoszenie