-Błonnik pokarmowy chociaż nie jest przyswajalny przez człowieka, odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu prawidłowych czynności przewodu pokarmowego – mówi dietetyczka Danuta Rogowska. - Zwiększa objętość treści przewodu pokarmowego i podrażnia mechanicznie ściany jelita, zwiększając w ten sposób ruchy robaczkowe i przyspieszając wypróżnienia. Ułatwia je rozmiękczając masę kałową.
Obecność odpowiedniej ilości błonnika jest też niezbędna do prawidłowego wiązania kwasów tłuszczowych, co zapobiega m.in. powstawaniu kamicy żółciowej, korzystnie wpływa na przemianę węglowodanową w ustroju tj. nie dopuszcza
do nadmiernej zawartości glukozy we krwi oraz przyspiesza wydalanie cholesterolu.
Otręby z mlekiem
Aby zapobiec występowaniu zaparć, należy codziennie dostarczać organizmowi od 20 do 40 g błonnika. Jedzmy więc ciemne pieczywo, zamiast białego, kasze, płatki kukurydziane i owsiane, dużo owoców i warzyw.
- Osoby ze szczególną tendencją do zaparć powinny dodatkowo spożywać błonnik w postaci namoczonych w wodzie lub mleku otrębów pszennych – radzi Danuta Rogowska. - Zaleca się także spożywanie miodu, (np. z zimną wodą),zsiadłego mleka, musów owocowych, kompotu z suszonych śliwek. Wszyscy powinniśmy pić ok. 2 litrów wody dziennie.
Tabletki z umiarem
Lekarze i dietetycy przestrzegają przed częstym stosowaniem środków przeczyszczających, które mogą nas tylko osłabić, a z czasem organizm tak się do nich przyzwyczai, że naturalne produkty przeczyszczające w pokarmach staną się nieskuteczne. Uzależnimy się od tabletek.
Systematyczne uprawianie gimnastyki, zwłaszcza wzmacniającej mięśnie brzucha, oraz długie spacery, oprócz odpowiedniej diety, są czynnikiem bardzo pomocnym w wzmaganiu się z zaparciami.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?