Do tematu przewodniego turnieju, który powrócił po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, nawiązywały także prace uczniów 13 szkół z różnych zakątków Polski. I miejsce w zawodzie cukiernik przypadło Natalii Rozińskiej z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, a w zawodzie piekarz z pierwszą nagrodą wyjechał z Wrocławia Krzysztof Wardeński , uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku.
Jak mówią organizatorzy, turnieje organizowane od 1995 r. są doskonałą promocją tych wyjątkowych zawodów, ponadto kształtują u młodzieży umiejętność szlachetnej rywalizacji i potrzebę poszerzania wiedzy oraz doskonalenia zdolności praktycznych.
Młodzi rzemieślnicy poważnie potraktowali temat przewodni tegorocznego turnieju i w pełni zaangażowali się w jego realizację w postaci przygotowanych wypieków i cukrowych smakołyków. - Można śmiało powiedzieć, że natura jest pierwszym i największym artystą tego świata. Od początków ziemi wywiera wpływ na wiele elementów znajdujących się na planecie, żłobi wielkie koryta rzek, tworzy góry i doliny. To dzięki pracy natury, która trwała setki tysięcy, a nawet miliony lat w dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie cieszyć oczy pięknymi widokami wodospadów, jaskiń, kanionów czy górskich przełęczy, a my staramy się to piękno, chociaż odrobinę pokazać w naszej codziennej pracy – podkreślali sami laureaci.
Zwieńczeniem tegorocznych zmagań młodych cukierników i piekarzy była Gala, która odbyła się w Sali Gotyckiej Wrocławskiego Ratusza. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tej uroczystości.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?