Wrocławskie zoo ma nowego, puchatego mieszkańca. Urodził się pingwin przylądkowy

Celina Marchewka
Celina Marchewka
pisklę pingwina przylądkowego materiały prasowe wrocławskiego zoo
We wrocławskim ogrodzie zoologicznym na świat przyszedł kolejny mieszkaniec pingwiniarni. Maluch ma już kilka tygodni, ale dziś został zaprezentowany zwiedzającym. Wrocławska kolonia pingwinów przylądkowych liczy już 110 osobników i cały czas się rozrasta. Są to jedne z najchętniej odwiedzanych zwierząt w zoo.

Nowy mieszkaniec zoo jest malutki i puchaty, waży kilkadziesiąt gramów. Opiekunowie nie znają jeszcze jego płci. Aby ją określić, niezbędne są badania krwi, a pracownicy zoo nie chcą na razie stresować malucha.

Od dzisiaj małego pisklaka można oglądać na wybiegu we wrocławskim ogrodzie zoologicznym. Pingwiny przylądkowe są gatunkiem zagrożonym wyginięciem w środowisku naturalnym, dlatego każde wyklucie malucha jest wielkim świętem dla pracowników zoo. Dorosłe osobniki osiągają długość ciała do 63 cm, charakteryzują się czarnym wierzchem ciała i tzw. "maską" z wyraźną białą brwią. Żyją samotnie lub w małych stadkach, żerują na morzu. Są monogamistami - łączą się w pary na całe życie i wspólnie opiekują potomstwem.

Pingwiny przylądkowe mieszkają we wrocławskim zoo od jesieni 2014 roku. Wówczas przyjechało 55 ptaków z 3 krajów. Szybko połączyły się w pary i dzisiaj kolonia rozrosła się do 110 osobników.

- Stworzyliśmy pingwinom w naszym zoo idealne warunki, a one odwdzięczają się przychówkiem – mówi prezes zoo, Radosław Ratajszczak.

W naturalnym środowisku pingwiny przylądkowe występują u wybrzeży Afryki Południowej od Namibii do Mozambiku. Ich liczebność szacuje się obecnie na około 20 tysięcy par. Populacja ta maleje ze względu na coraz intensywniejsze połowy ryb, którymi się żywią. Dużym zagrożeniem jest też zanieczyszczenie wód przybrzeżnych Afryki, a w szczególności katastrofy spowodowane wyciekami ropy z tankowców.

Jeszcze na początku XX wieku plaże od Namibii do Mozambiku pełne były pingwinów przylądkowych. W ciągu stu lat populacja tych ptaków zmniejszyła się o 98 procent.

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3