Wrocławski Manhattan pięknieje. Oryginalny Fandom idzie do remontu

Celina Marchewka
Celina Marchewka
tak wypięknieje Fandom na wrocławskim Manhattanie. źróło: VROA architekci
Fandom to dwukondygnacyjny budynek postawiony na wrocławskim Manhattanie przy pl. Grunwaldzkim w latach 70. XX wieku. Od dawna niszczał i straszył. Ma teraz jednak odzyskać swój blask. Budowla przejdzie gruntowną przebudowę. Właściciele chcą, aby po remoncie wyglądała tak, jak została oryginalnie zaprojektowana, proszą więc o pomoc wrocławian. Szukają starych zdjęć tego miejsca.

Wypięknieje kolejna część wrocławskiego Manhattanu. Renowację przeszły już wieżowce, które zyskały biały tynk. Takie wykończenie znajdowało się w projekcie od samego początku, ale w trakcie budowy popularnych "sedesowców", zabrakło na nie pieniędzy. Między wieżowcami przy placu Grunwaldzkim znajdują się także niższe budynki handlowo - usługowe. Fandom to jeden z nich. Ma dwie kondygnacje i nie jest połączony z innymi budynkami kompleksu. Stoi najbliżej mostu Grunwaldzkiego. Jego powierzchnia to około 1,5 tys m2. Charakteryzują go między innymi zewnętrzne schody prowadzące na taras.

Budynek pełnił różne funkcje. W latach 70. i 80 działała tam restauracja Grunwaldzka. Było to popularne miejsce dancingów, gdzie organizowano imprezy i wesela. Później w Fandomie mieściła się siedziba telewizji kablowej. Od maja 2018 roku stanowi własność prywatną.

- Nabyliśmy go od spółdzielni Społem. Rozmowy trwały od przełomy 2017 i 2018 roku przez około 6 miesięcy. Nie była to łatwa transakcja, pojawiało się wiele problemów. Prawie straciliśmy już z żoną nadzieję na kupno, ale ostatecznie umowę podpisaliśmy w maju 2018 roku. Wówczas przejęliśmy klucze do budynku. Zdawaliśmy sobie sprawę, że potrzebuje on gruntownego remontu. Zaczęliśmy załatwiać wszystkie niezbędne dokumenty, a w międzyczasie znaleźliśmy chętnych do prowadzenia tam między innymi zewnętrznej strefy gastronomicznej. Daliśmy sobie czas na poznanie tego budynku i przygotowanie projektu - opowiada Maurycy Prodeus, właściciel obiektu.

Remont budynku może rozpocząć się jeszcze w tym roku, jeśli uda się uzyskać pozwolenie na budowę i znaleźć wykonawców. Projekt renowacji stworzyła pracownia VROA architekci. Założono w nim maksymalne zachowanie pierwotnego charakteru architektonicznego modularnego pawilonu, podkreślenie jego unikalnych cech przestrzennych i umożliwienie elastycznego funkcjonowania.

- W ramach renowacji elewacji planuje się odczyszczenie elementów prefabrykowanych żelbetowych oraz charakterystycznego tynku gruboziarnistego. Izolacja cieplna budynku zostanie zrealizowana od wewnętrznej strony płyt prefabrykowanych. Projektowane witryny i inne elementy ślusarki zostaną wykonane we współczesnej technologii z jak najwierniejszym odwzorowaniem oryginalnego charakteru - mówi Marta Mnich z VROA architekci.

Przy budynku staną stojaki rowerowe i ławki, teren zostanie uporządkowany. Planowane są nowe nasadzenia zieleni. Parter będzie usługowy i ogólnodostępny, z lokalami kulturotwórczymi takimi, jak: księgarnia, kawiarnia, sklep z dizajnem i towarzysząca im restauracja. Gastronomia znajdzie się też na tarasie zewnętrznym na parterze i na piętrze. Od strony zachodniej w piwnicy wydzielono salę szkoleniową przeznaczoną na zajęcia grupowe.

- Organizacja przestrzeni wewnętrznej podporządkowana jest wydobyciu unikalnej struktury istniejącej. Najbardziej charakterystyczny jest jednoprzestrzenny układ ramowy konstrukcji oraz forma prefabrykatów ozdobnych na elewacji. Wszelkie powierzchnie istniejące (słupy żelbetowe, stropy panwiowe) zostają odsłonięte, aby ukazać ich oryginalny wygląd - dodaje Marta Mnich.

Głównym elementem wnętrza parteru jest hol – wewnętrzny plac, na który otwierają się lokale poszczególnych najemców. Lokale wyznaczono wzdłuż wschodniej i zachodniej ściany budynku i ograniczono witrynami. Charakterystycznym elementem przestrzennym wnętrza są nowe schody, otwarte na wszystkie poziomy budynku.

Właściciele chcą zachować i użyć ponownie kilka charakterystycznych elementów (np. płyty kamienne). Będzie je więc trzeba ściągać wyjątkowo delikatnie, aby nie zostały uszkodzone. Chcą oni, aby Fandom po renowacji jak najlepiej odwzorowywał oryginał z lat 70. Proszą więc wrocławian o pomoc w ustaleniu szczegółów, kształtów elementów czy mebli. Właściciele liczą, że mieszkańcy miasta, którzy kiedyś przeżywali w tamtejszej restauracji najważniejsze dni swojego życia, jak na przykład wesela, czy chrzciny, mają w swoich zbiorach jeszcze zdjęcia z tych imprez. Każdy, kto chce pomóc w odtworzeniu tego miejsca, proszony jest o wysłanie maila na adres: info@fandom.is.

Rząd znosi kolejne ograniczenia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3