Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Tłumy chętnych na złocisty trunek [FILM, ZDJĘCIA, CENY]

Marcin Walków
Trwa 6. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Do niedzieli na Stadionie Miejskim można spróbować piwa z kilkuset nalewaków ze 142 browarów oraz tysiąca piw butelkowanych. Ale nie tylko próbowanie chmielowych trunków jest tu najważniejsze. Podczas festiwalu odbywają się pokazy warzenia piwa w domu i wystawy prezentujące historię dolnośląskich browarów.

Na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa koniecznie trzeba jechać tramwajem. Wprawdzie przy stadionie jest parking, a w ofercie są piwa bezalkoholowe, ale nie o to przecież chodzi.

Wstęp na teren festiwalu jest bezpłatny. Warto na stoiskach lub w punktach informacyjnych szukać małej książeczki - informatora. Oprócz mapki zawiera też opisy najciekawszych piw, karty do wypełniania podczas degustacji, kartę pytań do quizu z nagrodami. Informator jest bezpłatny.

Piwo na festiwalu nalewane jest do plastikowych kubków - przynajmniej na niektórych stoiskach doliczana za to jest drobna opłata (50 gr). Bo organizatorzy zachęcają do degustacji piwa w szkle - tzw. pokalu lub kuflu. Można przynieść z domu swój ulubiony albo kupić na miejscu. Festiwalowe szkło kosztuje od 17 do 25 zł.
Najbardziej "chodliwy" jest tzw. hamburger - wygląda jak kieliszek, część piwa "wlewa" się do nóżki. Kolekcjonerzy powinni na niego polować w godzinach rannych. Są też przygotowane stanowiska do mycia kufli, by za każdym razem próbować piwa z czystego szkła.

ZOBACZ TEŻ: GITAROWY REKORD GUINNESSA 2015. W TYM ROKU "TYLKO" 5003 GITARY (ZOBACZ ZDJĘCIA)

Na teren festiwalu nie można wnosić własnego alkoholu. Ale można mieć swoje jedzenie. Zabieranie "wałówki" z domu nie jest konieczne, bo oferta gastronomiczna jest bogata. Przy stadionie zaparkowało kilkanaście food trucków, są też stoiska z przekąskami.

Przykładowo, za karczek zapłacimy 20 zł, szaszłyk na patyku - 25 zł, kiełbasa kosztuje około 15 zł. Frytki to wydatek 6 zł, pajda chleba ze smalcem - 8 zł, porcja bigosu - 12 zł, oscypek na ciepło - 3 zł. Porcja prosiaka z rusztu kosztuje 10 zł za 100 g.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to impreza rodzinna. Przygotowano strefę dla dzieci. Można też przyprowadzić psa - warunkiem jest smycz i kaganiec.

Uwaga, najlepiej zabrać ze sobą gotówkę. Nieliczni wystawcy oferują płatność kartą. Na terenie stadionu jest jeden bankomat, ale przez weekend banknoty w nim nie będą uzupełniane. Na jedno piwo średnio trzeba przeznaczyć 10 zł. Znajdziemy tu jednak piwa tańsze. 300 ml można kupić już za 5-6 zł. Piwa rzemieślnicze są droższe - małe (0,3) kosztuje nawet kilkanaście złotych.

Do droższych piw zalicza się Heady Topper z amerykańskiego browaru The Alchemist. Półlitrowa puszka kosztuje 32 zł - piwo przyleciało do Wrocławia na festiwal Beer Geek Madness, który odbywał się trzy tygodnie temu. Nie jest jednak najdroższym trunkiem na stadionie miejskim. Znaleźliśmy butelkę piwa Sink The Bismarck za… 230 zł. Piwo to ma 41 proc. alkoholu, a przed dostępem światła chroni je zwykła i niepozorna papierowa torebka.

CZYTAJ TAKŻE: TRAMWAJE WYPCHANE PO BRZEGI. TŁUMY NA FESTIWALU PIWA I GITAROWYM REKORDZIE GUINNESSA (FOTO)

Nowością podczas tej edycji jest blogowanie na żywo. - Zaprosiliśmy kilkunastu blogerów, w tym 5 z zagranicy, którzy na trybunie B będą na żywo oceniać festiwalowe piwa i dzielić się wrażeniami. Będziemy to transmitować na telebimach - mówi Piotr Makarewicz, rzecznik festiwalu.

Blogerzy wezmą też udział w panelu dyskusyjnym o festiwalach piwnych w Europie. Swoje punkty informacyjne otworzyła Wrocławska Inicjatywa Piwowarska i Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, którzy chętnie dzielą się wiedzą i ciekawostkami o warzeniu piwa w domu. Organizowane są też warsztaty piwowarskie z degustacjami - trzeba się zarejestrować, wejściówka kosztuje 5 zł.

W programie jest 15 koncertów. Usypano też plażę, która ma być strefą chill-out, z muzyką DJ-ów na żywo. Uczestnicy festiwalu mogą obejrzeć cztery wystawy: multimedialną o wrocławskich i dolnośląskich browarach, kolekcję szyldów browarniczych, etykiet piwnych i pokonkursową wystawę etykiet.

Festiwalowe piwo uwarzył Browar Stu Mostów. - Jego skład wybrali uczestnicy festiwalu. W głosowaniu na portalu społecznościowym zdecydowali, że ma to być piwo górnej fermentacji, ciemne i z polskich chmieli. Jest to jedna z premier festiwalu - dodaje Makarewicz.

6. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa otwarty jest od 1 do 3 maja w godz. 10-23.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Tłumy chętnych na złocisty trunek [FILM, ZDJĘCIA, CENY] - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska