MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wrocławska Feta 2024. Tłumy bawią się w centrum miasta. To festiwal miłośników sera, wina i piwa

Wrocławska Feta w Rynku 3.08.2024
Wrocławska Feta w Rynku 3.08.2024 Aneta Kolesińska / Polska Press
Festiwal Wrocławska Feta na dobre wpisał się na wrocławskiej mapie kulinarnej, przyciągając smakoszów serów, win i piwa. Produkty na swoich stoiskach oferuje kilkudziesięciu wystawców. Do tego liczne atrakcje w postaci koncertów, prezentacji i oczywiście produkcji „wrocławskiej fety”, czyli festiwalowego sera. Wydarzenie będzie trwało do niedzieli.

Na scenie w Rynku, między fontanną Zdrój i pl. Solnym kucharze przygotowują potrawy, opowiadając proces ich powstawania i częstując przybyłych gości. Odwiedzających festiwal jest mnóstwo. Są namioty z siedzeniami, gdzie można degustować regionalne sery, wino, piwo i inne trunki, jak cydr czy kwas chlebowy. Produkty pochodzą z Dolnego Śląska, ale też z Włoch, Czech czy Chorwacji. Przy okazji można zakupić rękodzieła. Furorę robią lody z mleka owczego i koziego.

- Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Bardzo smaczne lody, są słodsze niż zwykłe lody. Ciekawy smak – mówi pani Asia, która odwiedziła Wrocławską Fetę.

Ceny serów się zaczynają mniej więcej od 30 zł za kg, te lepsze mogą kosztować nawet 200 zł za kg. Degustacyjne deski serów są za ok. 20-50 zł, natomiast wypożyczenie kieliszka to koszt 5 zł. Festiwal potrwa do niedzieli, do godz. 20. Zobaczcie harmonogram.
3 sierpnia, sobota:

  • 12:30-13:30 Awantura bez trzymanki. Wariackie pasty twarogowe pasujące do każdego alkoholu i bez alkoholu też. Z rybkami, prażonym ziarnem, czosnkiem i chili, kawą, musztardą, przyprawami i ziołami... Pokaz kulinarny w wykonaniu Giena Mientkiewicza.
  • 14:00-15:00 "Ser i wino - pleśnie złe i szlachetne, bakterie, drożdże, długie i krótkie dojrzewanie, feeria smaków i aromatów…". O winno-serowych kuriozach i ciekawostkach opowiedzą Mariusz Kapczyński i Gieno Mientkiewicz. Przy rozmowie coś przekąsimy i wypijemy.
  • 16:00-17:00 Koncert Spanish Duet.
  • 17:30-18:30 "Tajemnice dolnośląskich win - co kryją tamtejsze winnice i butelki?" w rozmowie z Mariuszem Kapczyńskim, winiarskie sekrety zdradzą dolnośląscy producenci. Zapewne otworzą również jakieś butelki…
  • 19:00-20:00 Piotr Krakowski.
  • 20:30-22:30 Koncert zespołu Mocna Strona Bluesa.

4 sierpnia, niedziela:

  • 12:30-13:30 Robimy wrocławską fetę! Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni.
  • 14:00-15:00 "Cydr, miody pitne, nalewki – rzemiosło i przygoda!". Rozmowę o wytwarzaniu i kondycji cydru, miodu pitnego i nalewek w Polsce z producentami przeprowadzi Mariusz Kapczyński. Zajrzymy też ostrożnie do cydrowych i miodowych butelek.
  • 15:30-16:30 „Wakacyjne wina, wakacyjne sery. Co spakować do plecaka?” – sprytne podpowiedzi dadzą Mariusz Kapczyński i Gieno Mientkiewicz.
  • 17:00-20:00 DJ Mash.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najsłodsze muzeum w Warszawie czyli projekt, który działa na zmysły

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska