Wrocławianie robią lepszą pizzę od Włochów? Zwyciężyliśmy w prestiżowym konkursie!

Konrad Bałajewicz
Konrad Bałajewicz
Zwycięska pizza z polską gęsiną fot. Tutti Santi
Pizzaiolo z wrocławskiej pizzerii Tutti Santi zaskoczyli wszystkich i zdobyli pierwsze miejsca w prestiżowym włoskim konkursie Campionato Italiano Pizza in Tour 2021. Otrzymali w sumie osiem pucharów, z czego najbardziej cenne 1. miejsce w kategorii "pizza klasyczna”. Zobaczcie zdjęcia z zawodów w naszej galerii!

Konkurs odbył się 17 maja we włoskiej Abruzji, w ten sam dzień zostały ogłoszone również wyniki. Wzięli w nim udział Jakub Malik, Paweł Leszek – wrocławscy pizzaiolo z pizzerii Tutti Santi przy al. Hallera oraz Sergiusz Urbaniak – współzałożyciel tej restauracji, a także organizator i przewodniczący reprezentacji. Konkurencja była ogromna, w zawodach brało udział łącznie kilkaset osób. Ze względów pandemicznych, zostali rozrzuceni po różnych regionach.

- Oczywiście towarzyszył nam stres, były ogromne emocje. Czuliśmy jednak, że jesteśmy przygotowani bardzo dobrze. Mamy za sobą bagaż doświadczeń. Prowadzimy włoską pizzerię już 8 lat. Naszym założycielem jest Valerio Valle – mistrz Włoch w pizzy klasycznej, dzięki któremu nieustannie możemy rozwijać nasze umiejętności. Cały czas zdobywamy nową wiedzę, jeździmy do Włoch na zawody, poznajemy nowe włoskie regionalne produkty. Jeździmy do manufaktur, gdzie produkuje się włoskie sery i wędliny. Jeździmy też do włoskich młynów, gdzie zdobywamy wiedzę na temat najlepszych mąk, których używamy – mówi nam właściciel Tutti Santi, Sergiusz Urbaniak.

We Włoszech wrocławianie zostali bardzo miło przyjęci. Nie spodziewali się jednak, że zdobędą tyle nagród. Liczyli na drugie, może trzecie miejsce. Tutaj zaskoczyli nie tylko samych siebie, ale także jurorów. Łącznie zdobyli pięć najwyższych trofeów.

- Przewodniczący organizacji Campionato Italiano powiedział żartem, że musi porozmawiać z premierem Draghi, aby zamknął granice Włoch, bo "nam wszystkie puchary zabiorą". Jednak opowiedziałem im wtedy jaki wpływ ma na nas kuchnia włoska i że my Polacy ją kochamy, więc zaczęli bić brawo i powiedzieli: "dobra Polacy, wybaczamy wam wszystko" – śmieje się Sergiusz Urbaniak.

Mistrzowska pizza prosto z Wrocławia

Najważniejsza i najpopularniejsza kategoria w której wrocławianie otrzymali 1. oraz 3. miejsce to "pizza klasyczna". To typowa pizza włoska na cienkim cieście, z niezbyt dużymi, wypieczonymi, rumianymi brzegami. Tutaj głównie oceniane było ciasto – z jakiej mąki zostało wykonane, zawartości białka i jak długo dojrzewało. Oceniano również jego chrupkość i odpowiednie wypieczenie. Jury zadawało uczestnikom pytania w zakresie piekarnictwa. Następnie pod ocenę brana była prezentacja samej pizzy, jej wykończenie oraz w jaki sposób została zaserwowana. Na końcu oceniany był smak.

Drużyna z Tutti Santi zaskoczyła sędziów, łącząc produkty polskie i włoskie. Zaprezentowali dwie pizze. Zwycięska, zamiast typowo pomidorowego sosu, posiadała mus z ziemniaków z masłem i czosnkiem. Do tego znajdowały się na niej półgęsek z Pomorza, jabłka flambirowane żubrówką, riccota i świeży tymianek. Druga została podana z cienko pokrojonym burakiem, włoskim speckiem, serem ricotta, granatem i prażonymi migdałami. Ta zajęła trzecie miejsce.

Wrocławska ekipa zdobyła również 1. i 2. miejsce w kategorii "ciasto alternatywne". Polegała ona na stworzeniu nowatorskiego ciasta. Nasi przygotowali dwie takie pizze. Pierwsze ciasto zostało zrobione z dodatkiem palonego siana łąkowego i czarnuszki, na żytnim zakwasie. Pizza była serwowana ze smażonymi smardzami, aromatyzowanymi czosnkiem i tymiankiem, blanszowaną pokrzywą i mozzarellą di bufala. Druga pizza była serwowana z serem stracchino, polskim pstrągiem wędzonym i koprem włoskim. Ciasto zostało stworzone z dodatkiem koperku.

1. miejsce zajęli również w kategorii "pizza regionalna". Polegała na dodaniu do pizzy regionalnych składników. Tutaj również wygrała pizza z półgęskiem.

1. i 2. miejsce zajęli w widowiskowej kategorii "rozciąganie pizzy na czas"- zawodnicy musieli jak najszybciej wykręcić pizzę ręcznie.

Zwycięski puchar należał się także w kategorii generalnej, z racji ilości zdobytych nagród.

Jako czempioni tych zawodów, 5 lipca drużyna będzie startować w konkursie Campioni dei Campioni (pol. Mistrzowie Mistrzów) we włoskiej Ligurii. Będą rywalizować tam o mistrzostwo Włoch, co jest niespotykaną sytuacją.

Kim jest pizzaiolo?

- To osoba, która kreuje nowe smaki. Zderza produkty ze sobą, tworzy niecodzienne połączenia. Musi mieć wiedzę na temat piekarnictwa – jakie procesy chemiczne zachodzą w cieście, jak dobrać mąkę, aby ciasto było lekkostrawne. Dobry pizzaiolo nie odtwarza jednej receptury, ale ciągle poszukuje najlepszej mieszanki mąk i tak dobiera pozostałe składniki ciasta, żeby jego pizza była unikalna - pyszna i lekkostrawna. To zawód rzemieślniczy – opowiada nam Sergiusz Urbaniak.

Już od lipca zmiany w 300 plus?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie