Deratyzację wymuszają miejskie przepisy, zgodnie z którymi odszczurzanie we Wrocławiu przeprowadzane jest dwa razy do roku – na wiosnę od 15 marca do 1 kwietnia i jesienią, czyli właśnie od 15 listopada do 1 grudnia.
Deratyzacja odbywa się na koszt właściciela nieruchomości, on sam jest również odpowiedzialny za jej zorganizowanie. W miejscach wyłożenia preparatów należy umieścić napisy ostrzegawcze.
Odszczurzanie koniecznie musi zostać przeprowadzone m.in. w sklepach i magazynach z żywnością, hotelach, bursach, internatach, budynkach z komórkami, lokalach gastronomicznych, zakładach przetwórstwa żywności, szpitalach, a także w schroniskach dla zwierząt i ogrodzie zoologicznym. Szczury będą także tępione w sieci kanalizacji sanitarnej oraz w okolicach fosy miejskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?