Wrocław kiełbasą stoi

    Wrocław kiełbasą stoi

    Krzysztof Kucharski

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Według wszelkich kwitów, które wygrzebuje dr Grzegorz Sobel, jedyny patriota kulinarny nurkujący w starych wrocławskich papierach, Wrocław, nazywany kiedyś Breslau, jawi się jako królestwo kiełbas.
    Kiełbasę można było kupić - bez przesady - na każdym skrzyżowaniu. W Rynku i na placu Solnym były kiełbasiane budy. Mieszkańcy naszego starego grodu, jak wynika ze statystyki, jadali kiełbasy na śniadanie, na obiad i na kolację. Do piwa, do wódki i dla ukołysania nienasyconego żołądka. Ta kiełbasa wyróżniała się wśród innych kiełbas, bo była mocno naczosnkowana.

    W Piwnicy Świdnickiej sprzedawano ją jako kiełbasę polską, ale w innych knajpach figurowała w jadłospisach jako bierziebel czyli kiełbasa z piwną cebulą. Rzeczywiście według relacji smakoszy była to kiełbasa mocno w trakcie duszenia podlewana piwem. W każdej wrocławskiej piwiarni i knajpie miała trochę inny smak. Ale zawsze niezwykły. Gdyby poczytać stare kartki pocztowe, to trudno wyciągnąć inny wniosek - ta wrocławska kiełbasa miała swoich wielkich entuzjastów w całych Prusach i okolicach.

    Posłużę się jednak przewrotnie cytatem, podsuniętym przez dra Sobla i przedstawiającym tę kiełbasianą obsesję trochę w innym świetle:
    - Ernst Scheyer, pisał, iż wrocławianie nie należeli do szczególnie "wielkich fanatyków kiełbasy", większych niż mieszkańcy innych miast niemieckich, bowiem pietyzm z jakim je oferowano choćby we wrocławskich etablissements, wskazuje na zupełnie odmienne postawy. Kiełbaska z preclem była nieodłącznym atrybutem, tak jak piwo, wizyty w restauracji, piwiarni czy wspomnianych już establishment. Zresztą dla wielu kufel piwa nie mógł się obejść bez małej przekąski, a kiełbasa nadawała się do tego wyśmienicie.

    Jak pisał Arthur Kiefer w "Das Buch von Breslau" był Wrocław miastem kiełbas ("Wurststadt") w pełnym tego słowa znaczeniu: "Wrocławskie kiełbasy są tak samo znane, jak wiedeńskie, czy frankfurckie, ba, nie ma chyba drugiego takiego miasta jak Wrocław, w którym niemal o każdej porze dnia, przy każdej niemal okazji, w dzień i nocy jedzono by kiełbasy. Sławne są wrocławskie Würstelfrauen, które przez całą noc, czy to latem czy zimą, siedząc przy swoim ciepłym kotle, [...] uratowały od skurczu niejeden żołądek".

    KIEŁBASKI WROCŁAWSKIE

    * chude kiełbaski
    * tyle plastrów boczku wędzonego, ile kiełbasek
    * porter
    * ok. 9-10 ziaren jałowca
    * ok. 4-5 ziaren angielskiego ziela
    * świeżo zmielony czarny pieprz
    * sól do smaku
    * olej

    Dzień przed ucztą na wolnym powietrzu każdą kiełbaskę nacinamy niezbyt głęboko z obu stron i owijamy plastrem wędzonego boczku. Spinamy wykałaczkami. Układamy na dnie głębokiego naczynia, zalewamy jedną lub dwiema butelkami piwa w zależności od ilości kiełbas. Wrzucamy rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, pieprzymy i solimy do smaku. Na końcu dodajemy kilka łyżek oleju. Przykrywamy i wstawiamy w chłodne miejsce albo do lodówki na całą dobę.

    Na drugi dzień kiełbasy układamy na grillu i cierpliwie czekamy, aż się zrumienią i będą chrupiące. W trakcie grillowania dobrze je polewać od czasu do czasu zaprawą piwną, w której leżały. Najlepsze są z ostrym sosem czosnkowym albo paprykowym. Mam na myśli sosy domowej roboty.

    Dodajmy, że we Wrocławiu było przed największą światową wojną bardzo wielu wytrawnych kiełbaśników. Dziś nie ma żadnego, który przedarłby się do naszych kubków smakowych. Mam nadzieję, że ktoś spróbuje przypomnieć smak czosnkowej wrocławskiej kiełbasy. Namawiam na to wielu masarzy. Marzy mi się, że wreszcie któryś to zrobi z własnej i nieprzymuszonej woli i zarejestruje w Unii Europejskiej jako wrocławski smak. A w knajpach będą ją podawać z rzodkwią ostro przyprawioną. Taką kiełbasę serwowano do piwa w ogrodzie pałacu Schaffgotschów, który właśnie wraca do życia.

    1 3 »

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo