W niedzielę przy Włodkowica Gmina Żydowska prezentowała specjały wybitnej szefowej kuchni żydowskiej - pani Zofii. Wśród smakołyków był śledź po żydowsku, czulent czyli wolno gotowany gulasz przyrządzany z koszernego mięsa z fasolą, cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Były też sałatki żydowskie, ciasta i lemoniady, tradycyjny hummus i koszerne ciasta –np. tapuach maca, wypiekana na mące macowej. Dla spragnionych serwowano piwo ręcznie robione z naturalnych półproduktów na wodzie sobótczańskiej, jęczmiennym słodzie i chmielu bez zbędnych dodatków oraz orzeźwiające lody (np. sorbetowe o smaku prosecco).
Każdy, kto wybrał się na dziedziniec Synagogi pod Białym Bocianem mógł skosztować koszernych smakołyków, czy zakupić artykuły rękodzielnicze. Dla najmłodszych przygotowano gry i zabawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?